Några frågor om böcker

Denna utmaningen fick jag "passivt" (jo passivt var det vill jag lova, ingen förvarning, jag trillade in på hennes blogg och det var rena turen att jag såg att jag blivit utmanad!) av Åka.

Hjortfot


1) En bok som förändrade ditt liv?

Svår fråga... men jag skulle kunna säga att indianböcker som tema har spelat en stor roll. Jag läste AllT i indian-väg på skolbiblioteket och det fanns en hel del sedan 70-talet som under slutet av min skoltid sakta gallrades bort. Under åttiotalet kom istället fantasy-böckerna. Själva berättelserna om Hjortfot kommer jag knappt ihåg, men väl den spännande stämningen... En annan serie som jag däremot kommer ihåg händelserna väl är "Amisko-serien" av Helmer Linderholm. Bilden är hämtad från denna bibliografin.

2) En bok du läst mer än en gång?

Åh, det är flera nu. Det är inte så lätt att köpa böcker på svenska så en hel del böcker har blivit omlästa härnere. Andra har jag läst om efter en tid eftersom de är så bra (och det är en njutning att läsa en gång till, mindre snabbt) eller så har jag glömt bort en hel del av alla detaljer och därför är det kul att läsa den igen.

En bok som jag inte nämt tidigare är "The Forest House" av Marion Zimmer Bradley, författare till "Avalons dimmor", den har fått hänga med tre gånger om nu i brist på annat underhållande i mina läs-perioder. Jag försöker ibland medvetet låta bli att köpa böcker (speciellt i second hand-butikerna) eftersom jag inte har plats! Jag kan annars rekommendera Bookcrossing som en eventuell lösning... fast jag har det problemet att jag vill inte lägga ut böcker jag inte tyckt om och inte heller de som jag tycker jättemycket om, så det blir bara ett litet antal däremellan...

3) En bok du skulle vilja ha med på en öde ö?

En överlevnadsbok. Praktiska råd vad man kan äta där, bästa fiskemetoderna osv. samt papper och penna (eller soldriven laptop) så skriver jag mina egna böcker. Kerstin Thorvall vill alltid ha Marguerite Duras "älskaren" i sin rockficka. Jag har inte läst den, men blir det inte frustrerande att ha en bok och inte den äkta varan i sin närhet?... ;-)

4) En bok som fick dig att skratta?

"Stupid White Men" av Michael Moore. Jag skrattade så jag tjöt! den mannen kan skriva kul :-) och det behövs ett och annat riktigt gott skratt... även om det ibland blir mera åt svart galghumor för närvarande. Historien som han har lagt till i senare utgåvor hur boken till sist kom ut på marknaden är läsvärt det med! Förlaget tyckte boken brände för hett med tanke på att den var Bush-kritisk. En bibliotekarie fick nys om detta och startade en kampanj mot förlaget vilket ledde till att de blev tvungna att ge med sig för att inte riskera en offentlig skandal i "frihetens" USA. *grin*

5) En bok som fick dig att gråta?

Hmmm jag läste något nyligen som fick mig att snyfta rejält, men nu har jag förstås glömt bort vad det var... men jag kommer ihåg att Chimamandas bok "Purple Hibiscus" bitvis också var tårdrypande. Den har jag skrivit om tidigare.

6) En bok du önskar hade skrivits?

En praktisk tio-punkts-handledning i hur man får sina mobbare att sluta mobba. Tyvärr är det mer komplicerat än så. Trots allt FinnS det åtgärdsprogram, men de används alltför lite på skolorna. Boken "Galna Skolsjukan" har jag fortfarande inte läst (se ovanför om böcker på svenska). Författarinnan Sara är en trevlig och ganska känd bloggare.

7) En bok som inte borde skrivits?

Vet inte. Finns det verkligen "farliga" böcker? Isåfall måste man bränna alla böcker om religion! (med tanke på konsekvenserna av alla "fanatiska" religionsutövare.) Men det samhällsklimat som krävs för bokbränning har jag ingen lust att medverka till.

8) En bok du just nu läser?

Mihaly Csikzsentmihaly "Flow" har jag nu börjat på för andra gången. D.v.s. "nu" var för ett par månader sedan... den är jätteintressant, men kräver lite mer koncentration än en nöjesroman... och detta trots att jag fick bror min att skicka ner den på svenska! *skäms lite...*

9) En bok du tänkt läsa?

The Pilgrimage av Paulo Coelho. Jag har läst hittills Alkemisten, The Valkyries, Manual of the warrior of light, Eleven minutes och The Zahir. En annan jag skulle vilja läsa är Edward de Bonos "Vattenlogik".

10) Skicka vidare till fem personer!

ok. Jag väljer Mette som säkert redan har gjort denna. Men jag försöker iaf.

hm, Silverfisken funkar inte eftersom han har tagit bloggpaus.

Så jag prövar med Sara eftersom hon trots allt nämns i detta blogginlägg,- uppdaterat - hon gjorde utmaningen den 9:e augusti!, samt Mamselamsen eftersom hon alltid får mig att dra mungiporna uppåt! :-)

Akut Åsikt eller Komissarie Akut som han också kallar sig. Jag förväntar mig riktigt skruvade bokval... hihi

Och min bror som också har läst ett otal böcker.
Uppdaterat: Jag har lagt till en sjätte, inte säkert han hakar på eftersom hans blogg är på engelska Koala Mentala och han kanske skyr något så pretantiöst som en boklista...(?)

Vi får se vilka som nappar.

Josephine

Kommentarer
Postat av: mamselamsen

Försöker hinna imorgon.

2006-08-14 @ 21:02:00
URL: http://mamselamsen.blogspot.com
Postat av: spidercrazy

Jag är lat och det tar lång tid för mig att skriva, så tio frågor är alldeles för mycket för mig... men jag har lagt till ett par boktips iallafall. Alltid något. Ett tips: markera det du vill ha markerat med *asterisker* istället för StorA BokstäveR - det blir lättare att läsa då.

2006-08-15 @ 12:54:03
URL: http://yzarcredips.blogspot.com/
Postat av: Bloggblad

Tips om mobbning: "Mobbad, det har vi inte märkt!" av Eva Larsson. Den tar upp ondska och elakhet och mobbning på ett annorlunda sätt och är så stark att jag vet fler än jag som inte kan läsa den i ett sträck. www.mobbning.se

2006-08-16 @ 11:12:07
Postat av: Josephine

Mamsen - jag väntar fortf. bättre sent än aldrig

spidercrazy - din Spindelmannen-koala är fantastisk! jag fick skrattårar... ;-)

Bloggblad - ska titta. Den värsta ondskan är väl just den - när vi inte bryr oss, likgiltighetens kyla... mycket kan man skylla på, men i slutänden har man ett ansvar att göra något.

2006-08-16 @ 19:55:28
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Liza

Så, då var mitt bidrag publicerat. Jag skickar vidare pinnen till.... (hmm...vem är näste man på listan?) och ämnet blir "panik". Lycka till!

2006-08-17 @ 00:09:06
URL: http://lizas.blogspirit.com
Postat av: Josephine

Liza- jättefin dikt! skrev det hos dig med, men för dem som inte vet - gå till Lizas blogg och klicka på kategorin "skrivarcirkeln"!

2006-08-17 @ 20:51:53
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Koala Mentala

The Ultimate List eller nåt.

2006-08-18 @ 18:24:44
URL: http://superblog2.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0