Veckans frivolitet 3.

frivspets
För den som vill veta mer titta under kategorin "kreativt" i menyn till höger ;)

Denna satt jag och knåpade på en sommar när jag jobbade natt på en liten demensavdelning på ett ålderdomshem. När alla sysslor var gjorda och mellan ronderna så var man ju tvungen att hålla sig vaken med något. Min avdelning var dessutom väldigt lugn, bara en tant som då och då gick upp en runda.

Demens... finns det något hemskare? Min farmor brukade säga strax efter de 80 och hon till sist började känna sig gammal och skröplig; "Jag har ju i alla fall huvudet kvar! man får vara tacksam för det lilla man kan göra." Gud vad jag saknar henne... ibland blir hon så levande i mina minnen.

*tårar*
Josephine

Andra bloggar om:

Kommentarer
Postat av: En liten tant

Vad du kan-frivoliteten! Fint skrivet om farmor också.
OK gör det lätt för mig och ger dig ett ämne jag gav till Kulturbloggen i helgen:
"Fem filosofiska råd till en ung människa- att bära med sig genom livet"
Nu är ju du fruktansvärt ung jämfört med mig men du kan väl tänka dig nån 16-åring som behöver råd.

2006-01-29 @ 19:34:34
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: Barse

Frivoliteterna torde väl platsa på din lista över egenheter som du ska skriva. Du har nämligen blivit "taggad" av mig.

2006-01-29 @ 19:44:05
URL: http://helgo.net/barse/archives/000721.html
Postat av: Linnea

Järnåldern över lag, även om den i Europa och den i Sverige/Norden inträffade i olika skeenden. Och ja, det är lite av kvinnornas tid, främst genom att det var kvinnan som hade nycklarna till gården och förråden. Det finns även vissa fall där kvinnor även har fått ärva och bedrivit handel.

2006-01-29 @ 20:30:40
URL: http://arkeologen.blogspot.com
Postat av: Josephine

En liten tant - mycket bra ämne, det ska jag grunna lite på så att jag gör det rättvisa! Ålder har ibland ganska lite med erfarenheter och levnadsvisdom att göra... det finns människor äldre än mig som det aldrig har krisat för och det finns de som är 22 men bär 72 års sorg och elände inombords.

Barse - glöm inte att scrolla när du besöker min blogg, "det kommer mera" under reklamen! *grin*

Linnea - jag har svarat i din blogg ;)

2006-01-29 @ 21:05:05
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Marskatten

Det var fint om din farmor!

2006-01-29 @ 21:52:10
URL: http://marskatten.blogspot.com
Postat av: En liten tant

Du har så väldigt rätt i att ålder inte har något med livsvisdom att göra. Ålder har egentligen inget med något som helst att göra när det gäller förhållningssätt till livet. Fysiskt sker förstås saker för varje år som går.

2006-01-29 @ 22:33:41
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: Annaa M

Lustigt, på textilskolorna jag gick fick man inte lära sig frivolitet. I alla fall inte innan jag tröttnade. Undrar om det inte ansågs "fint" nog? Vi fick ju förstås inte lära oss makramé heller. Gammaldags kan det inte ha ansetts, för när jag hittade en broderiprovlapp från 1918 i svärföräldrarnas förråd så såg den nästan exakt likadan ut som den jag gjorde 1972!!

Min mamma är snart 89. Om du kollar ett inlägg i gårdagens blogg så kan man se hennes "huvudstatus". Blir konstigt om den sviktar!

2006-01-30 @ 09:17:23
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Josephine

Marskatten - kroppen dör men kärleken lever vidare...

En liten tant - nu kan man ju generellt säga en del när det gäller utvecklingspsykologi och vad en person "vanligen" får för erfarenheter i de olika åldrarna... men ändå... det är så mycket som skiljer. På en del områden har jag massor av erfarenhet, på andra ingen alls ;-)

Annaa - att det inte nämndes i din textilskola det var konstigt. Den unga syslöjdslärarinnan som jag lärde känna i Småland hade fått prova på under sin utbildning. Jag har ingen aning om varför det inte har blivit mera populärt egentligen... Det ju enklare och snabbare än knyppling ;-)

2006-01-30 @ 11:53:40
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Annaa M

Det kan vara så att jag hoppade av textillärarutbildningen innan vi kom till frivoliteterna. Knyppla höll vi på med jättemycket på skolan som krävdes för att komma in på seminariet.
Glömde säga att det ser jättefint ut! Kul att kunna! Mina flickor 15 o 16 har i stort sett inte lärt sig ngt på slöjden. Korsstygn har den äldsta lärt sig av mormor och mig och sedan lärt vidare. Virkning har Mellan lärt sig helt själv, tänkte lägga in bild på hennes alster i min blogg. Sy kan de inte.

2006-01-30 @ 11:59:41
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: rumbaqueen

Fördelen med demens är nog att de allra flesta som drabbas är lyckligt ovetande om sitt tillstånd. Det är de anhöriga som vet och märker skillnaden och tycker att det är jobbigt.

2006-01-30 @ 13:23:58
URL: http://rumbaqueen.webblogg.se/
Postat av: Josephine

Rumbaqueen - jo mot slutet kan det vara så, men i början så har dementa av och till ett bra minne och då är det fruktansvärt plågsamt även för dem när de märker vad som händer. Deprimerande.. usch, nu lämnar vi detta ämnet tycker jag...

2006-01-30 @ 13:42:21
URL: http://giraffen197.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0