kluriga djur - uppdaterat

Snott från Johannapanna.

* Vilket djur alstrar energi genom hårvård?
kamelen
* vilket djur ska man rådfråga om skor?
kängurun
* Vilket djur är det mest synd om?
myrstackarna
* Vilket djur trivs inte på Liseberg?
antilopen
* Vilket djur har äckligast arvsanlag?
vargen
* vilket djur promenerar sämst?
gorilla
* var kan man köpa billigast nötkreatur?
Korea

*grin*
Josephine - som tänker men inte kan komma på ngt skämt med giraff... hm.

Skrivarcirkeln - sammanfattning och inbjudan!

Flasknosen var först ut med ämnet "Cigarren" den 3:e juni. En sällsynt vacker berättelse om förälskelsens glöd.

Excessa följde därpå med ämnet "Dans" den 14:e juni. (Ett längre avbrott som vi ska råda bot på inför nästa runda.)
En tankedans mellan fönsterrutorna.

En liten tant följde därpå med ämnet "Omtankar" som berörde - djupt. (17:e juni)

Annaa tog upp pinnen med ämnet Campingsemester, här länkat till den andra "officiella" cirkel-texten, även om hon också skrev en första barndomsminnes-text även den läsvärd. Fiktion på Irland, lätt och avslappnande... om jag hade tyckt om öl skulle jag beskrivit den som en god svalkande öl. (19:e juni)

Annaa spann vidare på temat från sin text och bad Mette skriva om En sommarförälskelse. Det blev en liten novell (25/6) som hon genom vår uppmuntran skickade till VIP Story.se dit också länken går. Udda, bizarr, gripbar och samtidigt flummig. Måste läsas!

Och så "skolavslutning" en samling blandade minnen här under.


Nu!
Vill du vara med i en runda av skrivarcirkeln?
Då ska du anmäla dig här senast den 2:a juli. Måndagen den 3:e juli kommer en ny blandad turordning som gäller för en runda.

Reglerna är som följer: ämne > fritt, tid > tre dygn, anmäl att du tagit upp pinnen, samt när du är klar och skicka omedelbart pinnen vidare med ett nytt ämne till nästa och anmäl tydligt hos denna. Skrivarcirkeln lämpar sig inte för "tittar-på-min-blogg-en-gång-i-veckan-bloggare", du kan få din pinne efter tre dagar, men du kan också få den inom 1 1/2 timme efter föregående om denna har flyt!

För mera utbredd konstruktiv kritik och kommentarer - skriv gärna mejl! Vi skriver ju inte för byrålådan här :-)

*ler*
Josephine

Skolavslutning (Skrivarcirkeln)

Fiktion blir det inte,
jag plockar och donar och blåser av dammet
från några av mina minnen... *ler*
-----------------------------

Solen lyste utanför och in i den stora ljusa kyrkan. De många grå bänkarna, under konfirmationstiden måttligt fyllda, var fullsatta och fler ändå stod bakom, trots att låg och mellan hade sin avslutning tidigare än högstadiet. Vägen utanför och upp vid sidan om kyrkogården kantades av bil efter bil.

Första klass, den gamle kocken gick i pension. Han som regelbundet kom in i matsalen från köket och vrålade "TysTnad!" så det dångade i taket och eleverna satte i halsen. Tyst blev det. I fem minuter. Den nye kocken som började året efter hade vunnit pris för sin franska sparris-soppa. Jag vet inte vem som bad honom eller om han ville det själv men efter ett par veckor så fick vi smaka. Ingen tyckte om den. I alla fall ingen av eleverna. Skolmat ska man ju inte tycka om, men jag åt och växte och tyckte det var gott med allting, utom den stekta strömmingen som de hade dränkt en andra gång i margarin. Nej, den var riktigt äcklig jämfört med den fina färska strömmingen på Storö, stekt i smör.

Storö... förlösningen efter det långa skolåret, räddningen efter pest och pina, retande skolkamrater och förmanande föräldrar. NN den värsta plågoanden fattade raskt hur nära det låg mig om hjärtat och kommenterade föraktfullt "ska du åka till tekniska storö i år?". Jag kunde aldrig låta bli att reagera, alltid, det var slag under bältet, hädelser.

Psalmerna vi sjöng, sommarsångerna, den ljusa kyrkliga atmosfären... minnet får ett lätt religiöst skimmer av andaktsfullhet. Sommarlovet. Och vi sjöng för full hals och det spelades. Många avslutningar fick jag spela tillsammans med musiklärarinnan vid pianot och kören, tillsammans med en annan elev som spelade fiol, tillsammans med gitarr och kanske även blockflöjt.

Hi hi blockflöjt var obligatoriskt i andra klass. Och det var på avslutningen som vi skulle spela, även de som inte ville, och det lät därefter! Hur många började inte hata blockflöjt efter det tvångsåret?

Den älskade skolavslutningen... vi gick även senare när Ms syster och Ms bror slutade. Redan jättenostalgiska sjutton år gamla. De vilda blommorna, det nyklippta gräset på kyrkogården, barnens sång och blandningen av glädje och tomhet. Inga lektioner eller läxor utan en ändlös rad av dagar fyllda av sommar.

Rektorns tal verkade alltid så långt. Få lyssnade ordentligt på vad han sa. Alla längtade ut, bort. Blickarna gick längtansfullt till de stora fönstren och solskenet utanför. Vi åkte i regel efter bara några dagar upp till Stockholms skärgård och midsommar med riktig stekt strömming.


Josephine

Midsommar

Midsommar


Midsommardagen passerar relativt obemärkt här... ganska trist.

Så jag ringer hem till familjen, skriver sms och mejlar blommor. Igår åt jag det sista Storö-smultronet från den enda överlevande balkongplantan. Fyra smultron fick den. Men sin vilda vana troget, har den skickat ut löpare så två nya plantor är på G. Kanske jag borde ta in den över vintern för att öka överlevnadschanserna? :-)

Idag blir det tåget till Köln och ett stort party i bokstavlig bemärkelse *grin* Foto'n nästa vecka.

P.g.a. Köln-trippen tog jag inte och letade upp något svenskt midsommarfirande i närheten. Exil-svenskarna värnar sina traditioner annars! Svensk-Nederländska föreningen och Svenska klubben. Exil - usch det låter som om man vore en stackars flykting och det är jag inte alls, jag är en glad emigrant!

Bortsett från midsommar då... fast Lucia brukar jag inte hoppa över!

Njut av ljuset och grönskan!

*kramar*
Josephine

Carver

Carver


Jag fick en BBC-länk med video-klipp till yahoo-gruppen
och den var bara så bra att jag delar med mig av den här också!

En "Carver" är något slags mellanting mellan motorcykel
och bil, utvecklad i Holland, eller som reportern förtjust säger:

"Developped by those crazy sexy Dutch!"

han sa också:

"You do understand it is made in a country where drugs are legal!"

*grin*
Josephine

fler länkar:

Holländska trehjulingsklubben

Carver


Andra bloggar om: Holland, bil, motorcykel, trehjuling, carver

Galghumor

Galghumor


ok. here we go! vilka gamla galgar med gamla tryck på har DU i din garderob? Jag hittade bara två... trodde jag hade fler, så många trägalgar som jag har...

På den översta står det "Björks skrädderi, (telnr.) Vetlanda" och på den andra står det "Kungl. Upplands Regemente"

Idén kommer från Lottens blogg ett blogginlägg från den 26:e April som jag kom till via Deep editions blogg. Så går det när man surfar runt, man hänger lätt upp sig på något..

uppdaterat:Helenas galgar

Och jag skrev där att jag skulle skriva upp den enda Falstaff Fakir-vers jag vet... min pappa citerade den alltid under middagarna och fram till säkert 25 års ålder trodde jag det var hans egen ordvitsighet för sådan är han, min far, långsökta lingvistiska skämt är hans specialitet!

Med reservation för att den säkert inte är korrekt,
jag ska kolla efteråt!

"Efterrätt äter man på tallrik,
men tänker man efter rätt,
är även den skog tallrik,
som rik på tallar är."

*ler*
Josephine < Smålänning

Uppdaterat: jag har inte lyckats hitta versen (än)...
den kanske tillskrevs Falstaff fast han egentligen inte skrivit den själv?

Sköna Scheveningen

strand6

Bara för att jämföra har jag med två bilder från början av Maj innan turistsäsongen...


strand7

Då var det oxå varmt, men en vanlig tisdagseftermiddag var det flesta på jobbet. (Jag hade ledigt)


strand3

Söndag, varmt, turistsäsong...


strand4


strand5

men det är redan ca halvfem på eftermiddagen och folk börjar faktiskt att lämna stranden! Man orkar inte hur många timmar som helst i solen...

stranden

Som vanligt lyckades jag hitta en mer obefolkad plätt. Man är ju svensk...


strand2


Och så papegojorna. De där två på armarna ville ha en nakenshow, de började dra i snörena...

En trevlig söndags eftermiddag, nu ska jag äta sallad med tomat och feta-ost som Iris har gjort (rumskamrat).

CS!
Josephine

Kommentarer

ok. så har jag varit ute och bloggsurfat lite igen... det blir inte så ofta numera, jag är inne i en bokläsningsperiod igen.

En av de bloggar jag besöker är Lotta Grönings Aftonbladet-blogg, trevligt att se lite mera av människan bakom journalistrollen. Det går att kommentera där vilket är ännu trevligare. Tyvärr lade jag märke till två sorters kommentarer från två andra bloggare/läsare.

Den ena var rent ut sagt otrevlig och brydde sig inte ett dugg om att åtminstonde försöka formulera sin kritik på ett sansat sätt. Nej, det rackades ner med stora kanonen. Jag undrar vad en sådan människa egentligen förväntar sig när hon skriver sådana negativa kritiska kommentarer, för inte förväntar hon sig väl en lösning på problemet?

Den andre bredde ut sig med en A4-sida per kommentar och bara det gör att få antagligen kommer ens att läsa igenom det han hade skrivit... men det värsta var, när jag kontrollerade hans blogg, att han faktiskt hade kopierat hela sitt eget blogginlägg i en kommentar i Lottas blogg! Ett sådant beteende skulle jag aldrig tolerera i min egen blogg.

Vill man ha besökare så går det så bra att skriva något intressant, välformulerat som ansluter till det som bloggaren har skrivit om, men inte kopierar man väl sin egen blogg i någon annans??

För övrigt måste ni läsa En liten tants skirvarcirkelbidrag "Omtankar" som verkligen berör.

CU soon!
Josephine - på blogghumör

Mettes giraff-armband!

Mettearmband


Mette gulle dig!

jag fick tårar i ögonen när jag öppnade det lilla paketet och såg att du faktiskt hade gjort ett giraff-armband! Med riktiga små silvergiraffer, sÅ söta! och det är synd och skam att min skruttkamera inte kan ta fina bilder på nära håll... i september får jag kamera med den nya mobilen, den kanske fungerar bättre...

Det sitter helt perfekt, inte för hårt och inte för löst :-)

Kolla in hennes smycke-sida! magicas skrin ska det stå - med ett C och inte ett K som på foto't.

*ler*
Josephine

uppdaterat: de där länkarna med giraff-foton på var också fina.... mmmm... liksom fjärilarna :-)

Andra bloggar om: smycken, armband

Fotbollstokiga Holländare!

oranje
Är detta ett fenomen även i Göteborg/Stockholm/Malmö? vimplar över gatorna, dekorerade fönster, pyntade balkonger ... som om alla som hysteriskt juldekorerar nu får utlopp för det även under VM...

oranje2
"Oranje" (orange) är, för de som inte vet, den Nederländska kungliga blodslinjen.

oranje3

oranje4

oranje5

oranje6

oranje7
Och det Holländska lejonet. Sverige har inte monopol på djurarten...

oranje8

oranje9

oranje10
"Consumptie-huis" - kanske har "coffie-huis" fått en sådan negativ klang pga Amsterdam att de hellre väljer ett annat ord? M.a.o. här serveras garanterat endast kaffe och mackor.

oranje11
Här säger man inte "heja" utan "hup". Efter fyra år tycker jag fortfarande det ser lite skrattretande ut...

oranje12
Hmmmm... ta ut segern i förskott eller bra mental fokusering? det är frågan.

oranje13
Grannsamverkan!

oranje14
hela himlen är full av ... vimplar.

oranje15

rosor

nä, tacka vet jag mina rosor, äntligen en annan färg!

Josephine ;-)

Andra bloggar om: Holland, fotboll, VM

Amelia - uppdaterat

ok.
ingen som har köpt och läst senaste Amelia ännu?

Jag har ju inte sett den riktiga artikeln ännu,
väntar fortfarande på att få mina två ex nerskickade...

framsidan gav mig skrämselhicka:

"Josephine 197cm, -"Korta män åtrår mig" Hjälp! som om man vore värsta porraktrisen eller nått...

men de måste väl sätta dit något smaskigt för att kunna sälja tidningen...

Enligt mamma (och mormor) så är artikeln helt OK.
*pustar ut*

Josephine < Amelia-babe

Igår fick jag då ett nummer av Amelia. Och artikeln får godkänt, men där finns ett par sakfel, som journalisten av någon anledning - trots att jag skickat rätt information, inte tagit med. T.ex. släppte inte tjejerna in killarna - utan, >en av< killarna - kanske lät det inte lika hemskt? resultatet blev ändå att jag blev jättemobbad i flera veckor efteråt pga av det! Likaså var min förste korte pojkvän i Sverige inte 186cm. Det är verkligen inte "kort"... ett försök att få min historia att verka ännu mer extrem? Verkligheten överträffar ju ändå dikten! Han var 166cm. + en del andra småsaker som att det inträffar RegelbundeT (inte bara en gång) att folk säger bakom min rygg i affären "ursäkta herrn" (sorry Meneer) men det mest irriterade var nog stavfelen och språket - vad är admires?
det heter väl på engelska admiRers?
Annars var artikeln seriös med innehåll och det tycker jag om. Inga hänt-i-veckan reportage för min del, det behövs ändå inte, verkligheten är fantastisk nog.

Som Fille skrev - om 50% är rätt får man vara nöjd... well, well... i fortsättningen tror jag faktiskt jag ska skriva mina artiklar själv! Det skulle jag mycket väl kunna göra... hi hi

*ler*
Josephine

Giraffen197 Firar Ett År

Giraffenbild


Amsterdam igår

Amsterdam

Dam i Amsterdam med berömda Hotel Krasnapolsky. En vanlig träffpunkt vid monumentet.

Amst2

Mycket folk och turister som shoppade loss. Vädret var behagligt med en del sol och inte jättekallt men inte heller sommarvarmt.

Amst

Levande statyer som överallt annars vilka vände ryggen till om du inte la några mynt i skålen först...

Amst4

Hon fick hela två euro eftersom alla småmynt var slut... och för att hon bevisligen var en kvinna och jag stödjer gärna kvinnlig företagsamhet.

Amst5

Neptunus (turisterna avskalade)

Amst6

Romersk soldat

kanalbåt

Fint väder = livligt på kanalerna. Vi sattes oss ner vid en uteservering och spanade in vad som flöt förbi.

kanal2

kanal3

(bilden är lite vitluddig pga motljus)

kanal4

och de vanliga turistbåtarna förstås

kanal5

kanal6

trevligt namn på ett rederi ;-)

kanal7

andra hållet! Att de här båtarna inte krockar med varandra var och varannan dag är ett bevis på hur duktiga styrmännen är... Kanalerna är inte breda + ström + alla andra fritidsbåtar som gärna tar sig en tur. Under Sail 2005 förra året formligen kryllade det av båtar och pråmar och annat och de körde fort i flera knop!

sparvagn

Som avslutning en bild på en av Amsterdams relativt nya spårvagnar.

Tot Ziens!
Josephine

Andra bloggar om: Amsterdam, kanaler, båtar, spårvagn

Skrivarcirkeln- sammanfattning och ny turordning

Manon var först ut med "Uppe på berget" den 3:e maj. En vacker text :-)

Snabbt därefter Flasknosen med "När jag satte upp en antenn" den 4:e maj Jag skrattade så tårarna rann!

Excessa med "Gatlopp" den 8:e maj. Väckte mina egna gamla UV-scouting minnen till liv... *gnisslade tänder*

En liten tant skrev om "Förutfattade meningar" den 12:e maj med en sådan bravur att grannen under måste ha undrat om jag andats lustgas...

Annaa skrev om "Romantik på 2000-talet" den 17:e maj med ett snett leende åt media-världen och dess kändispar.

därefter en liten lucka men till sist plockade Mette upp pinnen (som jag slängt över tidigare då både Annaa och Annela var bortresta)

och skrev den 26:e maj om Växjö och hur vi möttes. Mata ner till rätt datum, någon permalänk lyckades jag inte hitta. (??)

Därefter mitt bidrag nedanför, vilket jag fick ämnet till den 29:e, så jag är bara 15min över tid... Om vi nu ska vara knussliga, men det är ju OxÅ en av utmaningarna! att inte bara skriva utan att skriva något läsbart inom tre dagar.


Här är nya turordningen där jag har nöjet att välkomna Flaxa ombord!

Flasknosen som får ämnet "Cigarren".

Flaxa

Manon som i denna turordning bör ha kommit tillbaka från Budapest och vara skrivsugen som bara den ;-)

Liza

Excessa

En liten tant

Annaa

Annela om hon tar sig tillbaka till bloggen... (?)

Mette

och Josephine.


Tiden är som skrivet tre dagar, rapportera tydligt när pinnen går vidare och till vem + ämne - i din blogg, i nästas blogg och du får guldstjärna om du även gör det här... deltagare ombeds att gärna upprätta en kategori för skrivarcirkeln (gör adm. lättare). Märker du att tiden inte räcker till, att du har prov eller affärsmöte eller en höftoperation just den veckan så tala om det! När cirkeln snurrar på som den ska är det strax din tur igen :-)

Lycka till!
Josephine

Skrivarcirkeln - Därför är jag glad att jag är vuxen och inte längre ett barn

Detta ämne fick jag av Mette. Många tankar har gått genom huvudet, men inte har jag blivit klokare för det...

Det handlar om begreppen vuxen och barn, när det ena övergår i det andra, vem man är vuxen inför och för vem man fortfarande är ett "barn" (i regel för ens föräldrar)... Enligt min ålder och mina erfarenheter är jag en "vuxen", men i jämförelse med jämnåriga känner jag inte alls att jag har nått den officiella "vuxen vuxen"-positionen i samhällsstegen. (Hus, familj, barn eller villa, volvo, vovve - eller på holländska "huisje, boompje, beestje" hus, träd och husdjur... ah vilken vacker tavla :-]

Å andra sidan SkA man inte jämföra sig med andra... vi vandrar alla vår egen unika väg. Man kan vara vuxen i vissa aspekter men inte i andra, liksom en del barn och tonåringar är tidigt mogna och vuxna i sitt tänkande och beteende. Jag var inte en av dem. Jag var visserligen ofnittrig och lillgammal, men inte mera mogen för det.

Jag minns kring tolvårsåldern hur förmågan att leka försvann. Det kom gradvis smygande... den tidigare föreställningsvärlden som var alltuppslukande försvann... busken eller trädet blev aldrig riktigt det där sagoslottet... indian-känslan ville inte längre infinna sig... Verklighetsuppfattningen trängde sig på och saboterade.

Eller var det det sociala trycket från vuxna? Förväntningarna att man skulle bete sig annorlunda? Hormoner eller en kombination därav?

Likt hur vårt synfält med högre ålder blir vidare och vidare, så att man kring just den åldern även kan uppfatta rörelser i ögonvrån. Så utvecklas också hjärnan till sin fulla kapacitet för att kunna ta in omvärlden, lära sig det sociala samspelet och allt annat som är nödvändigt för vår överlevnad.

När vi föds är vi ett med alltet. Det finns inget jag eller du, bara ett "är". Sakta eller snarare rasande fort, växer kropp och själ och allting blir itudelat i mindre och mindre bitar för att sättas ihop i nya komplicerade mönster. Ett fåtal lär sig hitta tillbaka till detta "är", utvecklar sin medvetenhet över alla begränsningar och sluter cirkeln.

Jag är glad att jag är vuxen just för denna större medvetenhet, alla erfarenheter som har format och slipat och böjt och färgat... Friheten att kunna styra mitt eget liv är både härlig och betungande. Ingen ansvarar längre för min säkerhet eller mitt välbefinnande, allt måste jag tänka på själv, men det är också skönt.

Att få göra och tänka efter eget huvud.

Men vi borde leka och skratta mycket mera...


Josephine


Imorgon fredag kommer en sammanfattning + ny turordning.

RSS 2.0