Hus i Haag (4)

Marco1

I vår sightseeing av Haag passerar vi (med hjälp av cykel) denna gången Marconistraat i Valkenboskvarteret. Just detta kvarteret har många fina vanliga bostadshus från sekelskiftet och där finns egentligen massvis med intressanta fasader att rikta kameran mot, så det lär bli fler bilder! De här två husen har arkitekten tänkt till och satt samman två toppiga tak. Hus utformade på samma vis i par återkommer på flera ställen, en annan favorit ligger på Laan van Meerdervoort strax intill. (kanske kommer med i nästa hus-blogg)

Marco2

Huset intill har dessa två par-dörrar (två olika bostadshus) med vackert "glas-i-bly".

Marco3

Visst ser de imponerande ut? men låt er inte bedras, det är inte handvirkat utan maskingjord gardinspets, fast dyr ändå.

marco5

Mitt emot har man ställt husen på diagonalen. Fråga mig inte varför... kanske kan en specialist på denna tidens husdesign tala om varför?

marco6

Att kröna fasaderna på olika sätt var populärt. Här med keruber och smidesverk.

regen

Regentesseplein i vacker belysning. Den fjärde delen av torget till vänster är den enda delen med en "ful" modern byggnad. Ett ålderdomshem.

gruyter

Detta huset ligger åt andra hållet på Beeklaan. P.de Gruyter en Zn (söner) var en dagligvaruhandel i stil med Albert Heijn (ungefär ICA fast lite dyrare). Inte bara fasaden utan också inredningen innuti lokalen har sparats. Det är monument-förklarat (som många andra speciella hus i Haag) och inget får förändras i utseendet. Numera finns där en mysig leksaksaffär. :-)

Fler bilder av husen i Haag kommer så småningom, här finns så mycket att titta på...

*ler*
Josephine

Andra bloggar om: hus, Haag, fasader, arkitektur, Holland

Kommentarer
Postat av: Inga M

Suger som vanligt in bilderna av de fina husfasaderna som en svamp! Tacksam att Du vill dela med Dig av dem.

Varför man ställde husen på diagonalen har jag ingen aning om, jag är verkligen ingen expert även om jag stirrar o glor på roliga hus när tillfälle ges.

Jag kan bara inte låta bli att på alldeles egen hand spekulera i fördelarna:

-Det blir en mycket mer dynamisk och spännande fasad mot gatan att göra så här istället för den platta väggen.
- Varje ingång kan slippa mynna ut mitt rätt ut på trottoare /i gatan utan får en egen liten vrå som skyddad entré.
- Utsikten infrån husen måste bli vidare och trevligare än att stirra rätt in i fasaden på husen mitt emot. Fönstren kommer ju att vända lite mer i gatans riktning åt båda håll.

Ja, egentligen finns det så många fördelar att alla hus borde byggas så här! Fast de blir väl lite mer skrymmande och plats är pengar i en storstad förstås.

2006-11-12 @ 10:17:04
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Inga M

Glömde skriva att ålderdomshemmet vid torget må vara fult o stilbrytande, men jag är beredd att förlåta allt sånt för den goda idén att placera ett ålderdomshem vid torget! Tänk att få bli gamling o ha en lägenhet vid ett torg, allt inom räckhåll och en massa roligt att titta på om man inte orkar gå ut själv!

2006-11-12 @ 10:22:02
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: En liten tant

Härliga bilder!
Vill bara rapportera att jag nu skrivit om Den persiska mattan. Och lämnat nytt ämne till Inga.

2006-11-12 @ 14:42:20
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: Veronica

Förstår att du gillar ditt nya land ;) underbara hus =). Mera sånt här!

Så singlar finns på biblioteken? Intressant... kanske ska gå dit och mingla lite. Få in en sexig pose mot en hylla och gnida lite upp och ner, lätt insinuant när en snygging är i närheten, haha.

2006-11-13 @ 08:44:40
URL: http://vettikett.blogspot.com
Postat av: Josephine

Inga - när jag tänker efter så är det faktiskt gatan som går på diagonalen där! så husen är kanske "rätvinkligt" placerade i alla fall? roligt att du gillar husfotografierna! jag älskar att sakta cykla igenom den här staden och titta efter alla detaljer. Sen går ett år eller mer och jag ser samma sak igen, men har liksom "glömt bort" den sedan förra gången och det känns som om jag upptäcker utsmyckningen igen :-)

En liten tant - som jag skrev hos dig - en toppentext!

Veronica - det kommer "pö om pö" *grin*
Det är behändigt att flörta på biblioteken för man kan ju gömma sig bakom en tidskrift och då och då slänga iväg en pillemarisk blick mot "bytet" ;-) och samtalsämnen finns det ju massor av runtomkring! om inte böcker så musik eller film som finns att låna :-) t.o.m. vädret - på Borås stadsbibliotek lånar de även ut paraplyer...

2006-11-13 @ 18:31:03
URL: http://giraffen197.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0