Fy för överdriven nationalism!!

Med anledning av ngn som anonymt (ingen e-post, ingen blogg = anonymt)
kommenterat min blogg från i höstas med en översättning av Ebru Umars
kolumn om Ohran Pamuk och folkmordet (fast nu får man inte kalla det så längre enligt EU) på Armenierna - måste jag bara få poängtera att du, "EU-lag", missade poängen med hennes kolumn!

Poängen var inte så mycket själva frågan om vad allt dödande skulle kallas för, som att en massa halvt holländska (80% är födda i Nederländerna) ungdomar som på sin höjd varit i Turkiet på några veckors semester, demonstrerar för en Turkisk sak i Amsterdam. Deras nationalism är inte bara smått fanatisk utan också löjligt ironisk (enligt Ebru Umar) eftersom de klagade på att de inte hade någon yttrandefrihet (de ville inte att folkmordet skulle kallas för folkmord och för det fick de reprimander från en massa historiker och andra) - vilket - och här kommer själva poängen: de definitivt INTE har i Turkiet! där man t.ex. enligt LAG(!!) inte får kritisera Kemal Atatürk utan att åka i fängelse eller får dyra böter - eller t.o.m. vilket hände en journalist - blir ihjälskjuten av någon fanatiskt nationalistisk yngling!!


I lördags såg jag i Dance-parade i Rotterdam en lastbil med disco-musik, house, som kallas för "hardcorde". Jag har alltid förknippat det ordet med pornografi, men sedan ett bra tag har det flyttat över till en viss sorts militärisk (det låter som exploderande bomber och granater) house-musik. De hade ett helt gäng efter sin lastbil med ungdomar, många med rakade huvuden och snudd på nynazistisk klädsel (bara zwastikan som fattades), många med "Lonsedale"-jackor och en hel del med holländska flaggor. Inte en enda Surinammare i sikte bland dem!

Jag fick lägga band på mig för att inte verbalt attackera en tjej i den utstyrseln lite senare. Nederländerna!! Nederländerna som var ockuperade av Nazi-tyskland under andra världskriget - Har de inte lärt sig ett enda j-a litet skit!?!?

All denna nationalism, detta hetsande, den ökande polariseringen - den gör mig rädd. Det är samma vindar som blåste innan första världskriget, samma hat numera mot oliktänkande och de som har en annan religion - som hatet som göddes och brast likt stinkande varbölder under andra världskriget. 75% av alla judar som fanns i Nederländerna mördades.

Tänk på det! innan ni börjar med era tirade om att vi har tagit emot för många invandrare bla bla bla...

well - se då till att den rika världen inte längre suger ut den fattiga!
Om vi VerkligeN skulle betala det riktiga värdet av all metall, olja, regnskogsträ m.m. från tredje världen, om vi VerkligeN skulle ta fasta på att tredje världens länder får fungerande nationella system för skatter och välfärd- befirade från korruption - då kanske vi inte varje år skulle ha tusentals och tusentals ekonomiska flyktingar som vill förverkliga den "Amerikanska" drömmen om ett bättre liv även i Europa??

"Det är väl inte vår sak" - nähä? så vad gör då VårA multinationella företag i de länderna då? vad GöR de egentligen? det HaR blivit vår sak, vi ser konsekvenserna överallt, inte minst i klimatförändringarna som numera ger rejäla naturkatastrofer även i Europa.

Jag sitter här och skriver på en ny dator och jag frågar mig ibland - vad har den egentligen kostat? Varifrån kommer platina(?), koppar och andra metaller i de olika komponenterna? Hur mycket olja och olika kemikalier har använts till plasten? Vad händer med den om tio år när den är "slut"? och så all el den förbrukar, plattskärmar är dessutom mycket störra eltjuvar jämfört med vanliga skärmar.... åhåjaja...

Det tar ingen ände med eländet,
men jag har i alla fall yttrandefrihet
att skriva om det!

Josephine


Andra bloggar om: nationalism, Turkiet, krig, tredje världen, ekonomi, salig röra

Kommentarer
Postat av: Per Strömsjö

Världens i särklass rikaste och mäktigaste land är ett enda stort invandrarland så att invandring skulle vara något negativt förefaller inte styrkt. Det som kan vara negativt är t.ex. Sveriges sätt att ta emot nyanlända som slussas in i en tillvaro av passivitet. Det har inget med invandrarna att göra utan handlar om en pyssla-om-politik som syftar till att göra människor beroende.
Detta med tillväxt är lurigt. Allt vårt välstånd kommer just från tillväxt så man bör vara lite försiktig med att såga alltför energiskt på den grenen men tillväxten måste bli uthållig. Slöseriet med icke förnybara råvaror måste hejdas, vi kan ju förslagsvis börja med oljan. Nöjesflyget har sin framtid bakom sig. Osv.

2007-08-13 @ 20:59:04
URL: http://www.stockholmbypixels.com/
Postat av: Josephine

Per - sett ur indianernas synvinkel var den massiva befolkningsförflyttningen över atlanten katastrofal...
:-/
Nöjesflyget har framtiden bakom sig? tveksamt, men det kommer nog en tid när vi inte längre kommer att kunna flyga billigt som vi vill. En sak som gör mig glad är att charterbolagen nu börjat med tågcharter ner till medelhavet, det är bra.

2007-08-13 @ 21:54:24
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Per Strömsjö

Jo, tågchartern är ett trevligt initiativ fast vi får väl se hur många som nappar. Miljöintresset brukar rinna av rätt fort när man inser att det tar dygn och inte timmar att komma fram. Själv har jag vid flera tillfällen rest Stockholm-Sicilien t/r per tåg och det har varit intressanta erfarenheter. Det jag lärde mig var att den som ska åka tvärs över kontinenten med reguljära passagerartåg måste ha gott om pengar, ha tillräckligt med restid (förstås), ha gjort all research (det vimlar inte av duktiga säljare som kan vägleda dig i djungeln av platstyper, rabatter och avbokningsvillkor) och när man är färdig att resa har man en tjock bunt biljetter som är en trave avtal med diverse olika järnvägsbolag där har ett totalansvar för att jag ska komma fram till målet. Så man måste vara lagom vrickad och ha en stor envishet - då är det skoj! :) Förhoppningsvis blir det lite lite enklare med tiden, det har gått fyra år se'n mitt senaste försök.

2007-08-14 @ 23:43:03
URL: http://www.stockholmbypixels.com/
Postat av: doris

Hardcore betyder orubblig, men används oftast som benämning på något som är hårt. Alltså bara ett ord som kan användas i många sammanhang.

2007-08-24 @ 18:52:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0