Hus i Haag (5) - uppdaterad!

image420

Denna gången ska jag ta er med på turiststråket, eller en del av det - från Mauritshuis in till
Binnenhof; den äldsta kärnan av Haag där också parlamentet ligger.


image421

När de här korten togs i höstas, pågick en utställning med temat om det samarbete och utbyte som Rubens och Breughel hade under 1600-talet. Rubens målade människorna och Breughel grönskan runtomkring. Ganska snygg karl hè?


image422

På Mauritshuis hänger den världsberömda målningen "Flicka med pärlörhänge" av Johannes Vermeer. Mauritshuis har en intressant historia. Johan Maurits von Siegen-Nassau 1604-1679, (släkt med konungahuset) lät bygga det 1638. Han hade blivit placerad som Guvernör-General i Brasilien som för ett antal år hörde till den Nederländska republiken. Han var mycket aktiv med att bygga upp kolonin där och tryckte på ganska hårt för mera pengamedel till byggnader m.m. Detta föll inte de styrande i Nederländerna i smaken och till sist återkallade de honom från hans tjänst. Men ack, invånarna där ville helst ha kvar honom (jag antar kolonisterna, indianerna och slavarna hade säkert inte mycket att säga till om...) och det var med motvilja han kom tillbaka. Kolonisterna var så förtörnade att de hellre lät portugiserna kort därefter ta över styret. Därför talar man än idag portugisiska istället för holländska i Brasilien... Johan Maurits blev ståthållare av Brandeburg och bodde den mesta tiden i  Kleef (Kleve i nuvarande västra Tyskland). Mauritshuis använde han sällan.

Källa: Chris Schrams sidor om Haag



image423

Binnenhof - regeringsbyggnaderna 1600-talet.


image424

Riddarsalen daterar sitt ursprung ända till 1200-talet. Haag var från början nästan ingenting, då de första holländska grevarna började bygga ett mindre jaktslott för avkopplande stunder mellan stridsbataljerna. Willem II, som räknas som Hollands förste kung, skulle krönas till kejsare och ville ha en ståtlig byggnad för ändamålet. Tyvärr ville han innan det besegra västfriserna så att den saken var klar, men han förlorade striden och de högg huvudet av honom. Hans son, Floris V, såg till att byggnaden blev färdig.

Flera fina foto'n av riddarsalen


image425

Binnenhof - något yngre byggnader från slutet av 1700-talet.


image426

Alltsammans används av regeringen och parlamentet numera + en nybyggnation av andra kammaren utanför. (foto nästa gång) Det finns förstås en väldig massa intressant historia kring dessa hus och deras tillkomst, men för det får ni komma hit och fråga en guide!


image427

Fontänen skänktes 1885 av 87 av Haags invånare som tack för restaureringen av riddarsalen.


image428

nej - den som är ointresserad av historia lär nu vara "spugzat" (="spott-trött", j-t utled) på detta,
så vi avslutar här!  (det kommer mera ;-)

Josephine


image429

Binnenhof i miniformat på Madurodam.

Mauritshuis


Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: fille

Mannen på tavlan är helt riktigt en snygg karl. Det är så man ska se ut.

2007-05-26 @ 18:43:57
Postat av: Bengt O.

Tack för detta fina bildreportage - ett tvärsnitt geom en del av Europas historia. Det där med Brasilien visste jag inte, får läsa på. Här i Österrike talar man mest om prinsessan Leopoldine som var gift med kejsaren Pedro I av Brazilien.
Ser fram emot fortsättningen.

2007-05-26 @ 21:29:20
URL: http://www.karlsson.at/ordet.htm
Postat av: Josephine

Fille - han har sakert bade de ratta generna och en del hjalp av Rubens stil, den tidens photoshop! *grin*
Bengt O. - man vet ju egentligen ingenting om dessa staters (Sydamerika, Afrika) historia mellan upptackt och nutid! i skolan lar man sig Europas och till viss del Amerikas, resten finns det val inte tid (och intresse) for...

2007-05-27 @ 14:07:48
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Lena Johansson

TACK för bilderna! Jag älskar att titta på bilder,inspirerande, man skulle ju kunna ta sig en tur dit....Har dessutom hört att Long Tall Sally säljer massor av kläder till långa damer i Sverige och i Nederländerna, så man kommer väl i gott sällskap?
Och karln var snygg, han på väggen...Ser ut som Näcken ungefär men ingen fiol.
Lena :).

2007-05-27 @ 18:58:39
Postat av: Inga M

Jag har tittat på de fina bilderna flera gånger förstås eftersom det här med hus är kul i sig. Sedan är ju historia roligt också så jag har lusläst texten också. Jag läste en gång i tiden 40 poäng historia bara på skoj.
Och Madurodam miniatyrstaden är ju så läcker! Jag minns den än från mina besök i Holland på 70-talet. Det fanns redan då. Undrar om det utvecklas och byggs på numera!?
Såna här karlar som på bilden gillar jag inte i verkligheten, men på bild är det helt ok. Antar att de här gamla nakenbilderna var den tidens pornografi också förutom att de var god konst förstås. Har inte hört om det här samarbetet tidigare. Det för ju onekligen tankarna till hötorgskonstens metoder! Inga andra jämförelser dock!

2007-06-02 @ 09:11:49
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Josephine

Lena - vad jag vet har Long Tall Sally ingen butik här(?) bara i London och så förstår postorder. Men långa människor finns det gott om! jag behöver bara åka två timmar söderut till Belgien så känner jag mig som en främmande flaggstång bland de korta belgarna... *grin*
Inga - Madurodam är faktiskt väldigt rolig att titta på! (vi var där dagen efter så därför passade det att "uppdatera" denna bloggpost ;-) och det förvånar mig litegrand för sist jag var här (2001?2002?) var jag inte alls lika intresserad/fascinerad. De bygger till och bygger om varje år - så har du inte varit här sedan 70-talet finns det mycket nytt att titta på! Det som gör att jag kommit tillbaka är is-utställningarna de har (varje?) år. Blogg om de kinesiska isstatyerna kommer!

2007-06-03 @ 12:00:15
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: ban~ken

Jag kom in här från Bloggelitos där du efterlyste kommentarer. Jag är visserligen inte Blogge men varsågod, här är en kommentar: Nederländerna hade bara en mindre del av Brasilien som koloni under en kortare period på 1600-talet så portugisiska hade man nog talat i Rio i vilket fall.

2007-06-05 @ 21:41:41
URL: http://dasai.blogsome.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0