giraffen197

2007-11-03
11:16:48

Sonny Boy

image581

Denna boken läste jag ut igår.
Det står på baksidan att den översätts till svenska och enligt biblioteksdatabasen kommer den ut 2008. "Sonny Boy - ett kärleksbarn i krigets skugga". Det är en bok som absolut måste läsas av alla som är det minsta lilla intresserade av historia och samhälle. (och gränslös kärlek)

Boken handlar om en för sin tid skandalös kärlekshistoria mellan två mycket modiga människor. Waldemar kommer från Suriname 1928 för att studera i Nederländerna. Han blir inkvarterad hos den nyligen separerade Rika (Fredrika är eg. hennes namn men på typiskt holländskt manér är hennes tilltalsnamn avkortat.) Waldemar är 20 år, Rika 37. Han är svart, hon är vit. Hon har fyra barn med en högt uppsatt ämbetsman, som hon fick kämpa hårt för att kunna gifta sig med då hon var tjugo år gammal. Hennes förste man var nämligen protestant och hon var katolik och hennes familj vägrade att delta i hennes bröllop.

När hon senare blir gravid med Waldemars barn bryter hennes familj totalt med henne och hon och Waldemar får kämpa och kämpa för att kunna klara sig. Ständiga hyresskulder, överhuvudtaget svårt att få tag på någonstans att bo (ingen ville hyra ut till detta rasblandande par med en oäkting). I denna fattigdom fattar Rika beslutet att trots allt låta hennes förste man få vårdnaden om alla barnen eftersom hon fruktar att de till sist kanske måste svälta. Ett beslut som hon sedan ångrar under resten av sitt liv, för fadern är obarmhärtig och tillåter endast ett besök på två timmar per år. Hon saknar ständigt sina barn och skriver till dem varje vecka år ut och år in.

Men skam den som ger sig, Rika och Waldemar (som visar sig vara en mycket trogen, kärleksfull och lugn man) bygger upp en ny tillvaro. Den lille Waldy som de kallar för Sonny Boy efter en slagdänga år 1928 av Al Jolson växer upp i ett varmt och tryggt förhållande. Rika bygger upp en pensionatsverksamhet vid Scheveningen och all den kärlek hon ville ge till sina barn lägger hon istället på att ta hand om sina badgäster. Pensionatet blir en succée och de kan hyra bättre och finare hus ända fram till andra världskriget, då tar det mer eller mindre slut...

Tyskarna lägger beslag på hela stranden, lägger ut minor, taggtråd, bygger betongbunkrar. Och i Nederländerna tar judeförföljelserna fart. Rika och Waldemar skulle inte vara de personer de var om de inte hjälpte till att gömma judar och andra förföljda. Men det är farligt, mycket farligt...


Detta är en otroligt gripande bok. Och allt som berättas i den är sant! Lagom till Waldy Nods 75-årsdag, 2004, blev Annejets bok klar. Hon har efterforskat alla historiska fakta grundligt men valt att skriva utan att nämna professorer och liknande. Det vackraste är ändå att hon lyckats med att hitta ett vittnesmål som berättade hur det gick för Waldemar, något som hans son, alltid undrat över.

För mig som nu har bott här i drygt fem år är denna boken en guldgruva... Nederländernas historia är så rik och Surinam och Indonesien som har varit kolonier har haft en stor påverkan på detta samhället. Likaså andra världskriget är fortfarande i färskt minne. Jag städar hos gamla människor som med tårar i ögonen berättar för mig om svensk-brödet som de fick under vårvintern 1945. P.g.a. den allmänna bristen på mat men också på järnvägsmännens motstånd - de strejkade! (och blev arkebuserade) så svalt mer än 2000 människor i Haag ihjäl under "hungervintern 1944-45".

Aldrig har historien kommit mig så nära som under mina år härnere.

Josephine


Andra bloggar om: sonny boy, boktips, böcker, andra världskriget, Surinam, Nederländerna
Kommentarer:
2007-11-04 @ 19:18:03
#1: Elisabeth

Med din berättelse nu... den kommer jag att läsa när den kommer ut här! Absolut! En gripande verklighetsskildring av människor som kämpat... ett annat liv, en annan tid...ja, det låter verkligen som en sådan där bok som man håller som en skatt i sin hand...! Tack för din historia!

Varma kramar..

2007-11-05 @ 20:35:34
#2: Inga M

En fin berättelse ur verkliga livet. De är ofta mer fantastiska än de påhittade.

Vi hör också ibland från våra tyska gäster om hur de hörde talas om Sverige första gången med mattransporterna under andra världskrigets slutskede i Berlin. Det känns också bra.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: