giraffen197

2006-11-29
00:44:30

Varför heter det boxningsring när det är en fyrkant? - skrivarcirkeln

boxning


(Bilden är från filmen "A Million Dollar Baby")

Tredje ronden. Svetten glänste i pannan. Snabba små fotsteg med blicken fokuserad på partnern. De blixtsnabba fintarna och tricken, allt för att komma förbi, få in en träff. Hittills hade hon förlorat första ronden och vunnit den andra, men bara nätt och jämnt. Hon ser slaget från höger komma, parerar men hinner inte få upp garden för slaget från vänster. Som att se glaset falla från diskbänken och inte hinna göra något för att fånga det. De tre hundradelarna innan ljudet av hur det går i kras landar mot trumhinnan. Det kändes som om hon föll mot en betongvägg. Under flera sekunder svartnar allt till. Hon märker att hon ligger ner. Domaren står bredvid och räknar. Måste upp! tänker hon. Fem fingrar, sex fingrar hon sätter sig sakta upp. Boxningsringen snurrar sakta runt framför hennes ögon, domaren är ömsom till vänster ömsom till höger. Tio fingrar. Slut.

Hennes tränare Joe "Babba" Nelson kommer upp i ringen och hjälper henne ner. "Jag sa ju till dig! Går orden in genom ena örat och blir utslagna genom det andra eller? Hennes höger är skitfarlig och du bara släpper in henne med öppna dörrar!" Han är sträng, så som en bra tränare ska vara, men hon vet att bakom den besvikna tränarfasaden finns ett hjärta av guld. Han vill inte ha sina elever knockade, helst ska de fladdra runt som oberörbara fjärilar i boxningsringen och vinna poäng som pärlor på ett radband.

Kanske för att hon fortfarande är lite groggy, kanske för att lätta upp den trista stämningen... "Varför heter det boxningsring när det är en fyrkant?" Hon förvånar sig själv, frågan är löjlig... vad spelar det för roll om den är fyrkantig, rund eller t.o.m. åttakantig? Det viktiga är ju att kunna boxas i den. Babba tittar på henne med ena ögonbrynet höjt. Tillsammans sätter de sig ner på bänken. Han tittar upp på den belysta boxningsringen där ett nytt par har börjat dansa runt varandra. Sen tittar han på henne igen och ler finurligt.
"Äsch glöm det, det var bara ett skämt", säger hon, osäker på vad han menar med sitt minspel. Ibland kan han vara förjävlig när man vill veta något, eller retas med henne vetgirighet, tills hon riktigt surnar till. Det är då han tycker hon får in sina hårdaste slag... han leker med henne, testar henne, utmanar, inspirerar, driver på. Hans skugga går ibland bredvid henne långt bort från boxningsringen, men det tänker hon aldrig erkänna för honom. I alla fall inte högt.

Kanske för att hon förlorade så tvärt, kanske tycker han lite synd om henne efter all träning.
"Det heter boxningsring eftersom det från början förstås var en ring!"
"OK"
"Vet du vem Jack Broughton var?"
"hmm, nej"
"Han var en stor och stark engelsman på 1700-talet och som rodde folk över Themsen och vann den ena boxningsmatchen efter den andra. Efter en av matcherna dog hans motståndare och då uppfann han de första boxningsreglerna för att skydda andra boxare. 1838 utvecklade man de reglerna och hägnade in ringen med rep i fyra hörn. 1867 kom Queensberry-reglerna som är dem vi i stort sett använder oss av än idag."

Impad. Alltid denna rika skatt av kunskap. Hans minne var fantastiskt, tvärtemot alla exempel av proffsboxare som fått hjärnskador, men han hade förstås aldrig proffsboxats, men ändå...
"Varför heter det Queensberry-reglerna?" När han var på detta humöret gällde det att passa på!
"Efter markisen av Queensberry." Nu log han från öra till öra. "Jag slog upp det själv förra veckan, festligt att du frågar nu."
Hon tittar på honom, känner bandet av entusiasm mellan dem, mellan den som har något intressant att berätta och den som hängivet lyssnar.
"Den nionde markisen av Queensberry var inte bara en supporter av boxning i England, han var också ateist och skiljde sig två gånger."
"Det är väl inte så märkvärdigt?"
"Jo, för en adlig i 1800-talets England var det något oerhört! på sätt och vis gick hans son Alfred Douglas i hans rebelliska fotspår när han inledde ett förhållande med Oscar Wilde. Oscar Wilde blev dömd för sina homosexuella affärer och satt i fängelse."

"Oscar Wilde, han var en sådan dandy. Han tyckte säkert boxning var barbariskt."
"Jo, ganska säkert. Hur känns det i skallen?"
"Det värker lite men jag klarar mig nog ett par matcher till!"
"Fint. Jag ska se till Ida nu. Hon ska fightas med Tarja. Gå och byt om och kom tillbaka sen!"

Hon började att gå mot omklädningsrummen men vände sig om och tittade mot boxningsringen. Det finns många sätt att boxas på, tänkte hon.

-----------------
Josephine 2006-11-29

källor: artikel i GP samt www.wikipedia.org

Uppdatering. en liten AB-artikel om hjärnskador efter boxning.

Andra bloggar om: boxning