giraffen197

2007-05-26
14:06:57

Hus i Haag (5) - uppdaterad!

image420

Denna gången ska jag ta er med på turiststråket, eller en del av det - från Mauritshuis in till
Binnenhof; den äldsta kärnan av Haag där också parlamentet ligger.


image421

När de här korten togs i höstas, pågick en utställning med temat om det samarbete och utbyte som Rubens och Breughel hade under 1600-talet. Rubens målade människorna och Breughel grönskan runtomkring. Ganska snygg karl hè?


image422

På Mauritshuis hänger den världsberömda målningen "Flicka med pärlörhänge" av Johannes Vermeer. Mauritshuis har en intressant historia. Johan Maurits von Siegen-Nassau 1604-1679, (släkt med konungahuset) lät bygga det 1638. Han hade blivit placerad som Guvernör-General i Brasilien som för ett antal år hörde till den Nederländska republiken. Han var mycket aktiv med att bygga upp kolonin där och tryckte på ganska hårt för mera pengamedel till byggnader m.m. Detta föll inte de styrande i Nederländerna i smaken och till sist återkallade de honom från hans tjänst. Men ack, invånarna där ville helst ha kvar honom (jag antar kolonisterna, indianerna och slavarna hade säkert inte mycket att säga till om...) och det var med motvilja han kom tillbaka. Kolonisterna var så förtörnade att de hellre lät portugiserna kort därefter ta över styret. Därför talar man än idag portugisiska istället för holländska i Brasilien... Johan Maurits blev ståthållare av Brandeburg och bodde den mesta tiden i  Kleef (Kleve i nuvarande västra Tyskland). Mauritshuis använde han sällan.

Källa: Chris Schrams sidor om Haagimage423

Binnenhof - regeringsbyggnaderna 1600-talet.


image424

Riddarsalen daterar sitt ursprung ända till 1200-talet. Haag var från början nästan ingenting, då de första holländska grevarna började bygga ett mindre jaktslott för avkopplande stunder mellan stridsbataljerna. Willem II, som räknas som Hollands förste kung, skulle krönas till kejsare och ville ha en ståtlig byggnad för ändamålet. Tyvärr ville han innan det besegra västfriserna så att den saken var klar, men han förlorade striden och de högg huvudet av honom. Hans son, Floris V, såg till att byggnaden blev färdig.

Flera fina foto'n av riddarsalen


image425

Binnenhof - något yngre byggnader från slutet av 1700-talet.


image426

Alltsammans används av regeringen och parlamentet numera + en nybyggnation av andra kammaren utanför. (foto nästa gång) Det finns förstås en väldig massa intressant historia kring dessa hus och deras tillkomst, men för det får ni komma hit och fråga en guide!


image427

Fontänen skänktes 1885 av 87 av Haags invånare som tack för restaureringen av riddarsalen.


image428

nej - den som är ointresserad av historia lär nu vara "spugzat" (="spott-trött", j-t utled) på detta,
så vi avslutar här!  (det kommer mera ;-)

Josephine


image429

Binnenhof i miniformat på Madurodam.

Mauritshuis


Andra bloggar om: , , , , , ,