God Jul vi se's efter nyår!

julbord1

Såhär mycket jul är det hos mig hittills. Den äkta julstämningen lär inte infinna sig i år förrän hemma hos föräldrarna... men trots att jag t.o.m. mer eller mindre medvetet missade Lucia i år (jag har inte varit i form denna veckan, att inte jobba gör att all min energi stoppas upp och förvandlas till 120%-ig sirapsslöhet :-( kommer jultiden ändå och bryter sig in i vardagen!

På bilden syns en guldkantad plastrosbuske (urkitchig julklapp från en av dem jag städar hos, det är bara att le, tacka och ta emot), diverse julkort varav ett franskt, ett svenskt och ett holländskt allesammans inköpta i USA och skickade av ett fan *grin* En chokladbokstav - här firas varje år den femte December Sinter Klaas (det som sedan blev Santa Claus och jultomten i USA) och då får barnen sina presenter och man ger varandra bokstäver i choklad, något som jag numera importerar till familjen till julaftonen :-) Finsk choklad och en marsipan-banan! (han är en jättego gubbe på 89 som förutom skriver mejl till sitt barnbarn alltid ger mig en banan innan jag ska gå därifrån :-) (OBS absolut inga baktankar!)

julbord3

Chokladen kom tillsammans med den här boken från en beundrare i Finland. Jätteintressant! En tematisk bok om gamla tidigare otryckta kartor från norden som dammats av ur en fin samling. Han vet hur fascinerad jag är av kartor, hur jag kan sitta halvtimmavis och följa floder, vägar och läsa ortnamnen. Det är ngt som går i familjen tror jag, morfar officeren som samlade frimärken med kartmotiv, mamma f.d. flyglottan och pappa har haft många olika kartor på väggarna genom åren. Denna kommer jag att njuta av att bläddra i :-) Som synd är väger den för mycket för att kunna tas med fram och tillbaka till Sverige. Pappa får titta på den när han kommer ner.

julbord2


Från mig till er alla:

Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuw Jaar!

I huset dit jag ska finns inget internet så nu blir det ett relativt långt blogguppehåll (med en brasklapp att det kanske blir ngt från bibblan eller ngn annanstans).

Sköt om er och kramas ordentligt!
Josephine :-)

Julsång

Jag har fått en jullåt!

Barbakvinnan har letat upp en mysig jullåt till varenda en av oss som regelbundet kommenterar på hennes blogg, hur gulligt som helst! :-)

Och vilken låt dessutom? precis min smak, vackert piano, en retsamt leende röst på gränsen till Björck men utan hennes konstiga jazz-falska-sliringar.

Njuter :-) nästa helg flyger jag hem till föräldrarna, så texten stämmer inte riktigt... jag kommer att sakna min ekorre.

ekorre

Visserligen skickar han med mig sin kusin, men....

*grin*
Josephine

Hälsningar från knäet

knä


Igår fick jag ta av bandaget och fram tittade två ögon!

När jag sitter ner ser man inte hur svullet det är, men när jag står upp! oj, oj... jag kan böja på det drygt nittio grader innan det börjar strama, men jag kan inte belasta det någonting när det är minsta lilla böjt, inte ännu. Därför går det evinnerligen långsamt i trappan... höger ben rakt utsträckt och ett stag i taget. Jag som är van att kliva uppför och nerför trappan i fem kliv... Annars sitter jag mest still. Utomhus (i lördags och igår, men inte idag) använder jag kryckorna. Idag har det ändå varit skitväder, men imorgon är solchans utlovad.

bibl


Sjukhusbibliotekarien gjorde en rond in på min avdelning på onsdagsmorgonen. Hon är den enda bibliotekarien från Haags kommunala bibliotek som arbetar på ett sjukhus i Haag (och här finns flera stycken sjukhus). Alla de andra drivs av entusiaster och biblioteksvänner dvs. obetalda frivilliga. MCH Westeinde är det enda sjukhuset som betalar för sin bibliotekarie. De anser kanske att utgiften är tillräckligt liten och försvarbar i förhållande till resten av budgeten? Och hon är definitivt en av dessa som lever för sitt jobb! Poserade glatt. :-)

För övrigt fick jag 257 poäng senaste försöket på DNs "ord på ord" vilket gav en femtonde plats (men snart halkar jag ner). Konsten är att komma på många och långa ord... jag fick till två: "träbock" och k-ået blev början till "kylare". Spelet accepterar inte bestämd form, pluralis, presens, imperfekt och en massa annat, däremot alla möjliga konstiga småord? såsom "hu!", "je" och "åga" - vad är det? åga... är det en ejderhona? Hannen kallas för guding, ågan har jag för mig är honan...*kollar* Nehej, det är en "åda" som är en ejderhona.
---------------------------
Betr. ÅGA, se utdrag ur SAOL

åga el. 4aga s. oböjl.;
i uttr. ligga på åga el. aga ligga och vara orolig att inte vakna i rätt tid
----------------------

Aha. Ja det behöver jag ju inte oroa mig för just nu... *ler*

Vad mera?
Nyligen tittade jag till "Embryo" efter att inte ha varit där på ett bra tag. Och jag trillade nästan av stolen! inte nog med att han nu är på jordenruntresa och därmed ligger bloggen still, hans skapare har avslöjat sig! och det är ingen mindre än Magnus Carlbring, poeten som fick VIs litteraturpris 1999. En av de få diktsamlingar "Sånger från E4:ans avfart" som jag kommit mig för att låna på bibblan och läsa.

Jag minns dikterna som begripliga, eteriska och ett härligt nyskapande språk... något med håret som flöt ut som svart asfalt... (fast inte skrivet exakt så förstås).

Jo, det var väl allt just nu.
Säg till om du lyckas ta fler poäng än mig i ord på ord!

*grin*
Josephine

Rymdstationen

ISS


ABs journalister skriver så att tangentborden glöder. Precis som Lena Sundström, mamma och ett antal till känner jag bara ett slött "jaha"-intresse, det har blivit för upphaussat under för lång tid liksom.

Men inatt kom han i alla fall upp. Jag tittade på BBC sida på uppskjutningen. Vilket oväsen!

Och på NASAs sida finns det naturligtvis ännu mer att läsa och titta på. Det roar mig att det inte någonstans står att Fuglesang är svensk! Det nämns bara att han är från ESA - European Space Agency, vilket känns rätt på något vis. Ibland står nationalismen mig upp i halsen... och samarbete är så mycket bättre för att åstadkomma bra lösningar.

Den som vill se fina bilder av hur ISS (den internationella rymdstationen) ser ut idag kan ta sig en vända hit bort:

International Space Station


Uppdaterat- Kommissarie Akut hade en mycket bättre länk till uppskjutningsbloggarna.


Mitt knä mår fint, idag fick jag ta bort bandagen och såren efter de två hålen (bara två denna gången, inte tre) ser fina ut. Det är lite svullet framförallt på vänsterkanten där den skadade miniskeln blev klippt och putsad, men om jag inte anstränger knäet ska svullnaden långsamt gå ner. Inte ett dugg ont eller värk!

Solsken igår och idag. Nu åker vi bort till Kijkduin för att med mysig utsikt över havet från ett av caféerna där sitta och studera en timme eller två.

*cyber-kram*
Josephine

Andra bloggar om: Fuglesang, ISS, NASA

Knä-artroskopi

Igår tillbringade jag dagen på MCH Westeinde (sjukhus i Haags centrum)

westeinde


och fick min trasiga miniskel fixad. En reva i den inre vänstra miniskeln i höger knä gjorde att jag inte kunde böja knäet helt och hållet. Under flera månader har jag inte kunnat sitta på knä eller huk, springa eller hoppa (för belastande) utan att få ont eller att knäet har svullnat upp. Ganska irriterande. Trots att jag undvikit de rörelserna händer det ju ibland att man gör en hastig oundviklig rörelse -aj!.

Denna sortens artroskopi gjorde jag på vänster knä 1995 efter en gammal skada som med åren bara blev värre och värre. Exakt samma ställe faktiskt. Men då (i Växjö) valde jag(?) narkos. Nu valde jag ryggbedövning och det var mycket bättre. Mest rädd var jag för sprutan, men den kändes knappt alls, mindre än hos tandläkaren t.o.m.! (Vad har de för slöa sprutor egentligen? ibland har jag en känsla av att de använder gamla slöa grejer eller sticker på de känsligaste punkterna på pin kiv...)

Det som hände därefter var fascinerande. Precis som hos tandläkaren försvann all känsel. Jag kunde röra på stortårna ända till ca 5min innan de stack hål på knäet. Kirurgen höll på och bollade runt med mitt ben men jag kände ingenting alls, kände inte ens att jag hade något ben! Bedövningen gick ända upp till under lungorna. Anestesisten satt bakom mig och svarade lugnande på alla mina frågor Nu känns det såhär! ska det kännas såhär?

Benet var böjt men hjärnan talade om för mig att foten fanns rakt fram, trots att jag kunde se att den inte fanns där. Spooky...

Min ortopediska kirurg (Dr Keizer) är rutinerad och skicklig. På skärmen kunde jag följa med hur kameran tittade runt inne i knäet. Med ett band stängde de av all blodtillförsel över och under knäet och sedan sprutade de in en koksaltlösning så att han kunde se alltsammans ordentligt. Bilderna fick mig att tänka på Lennart Nilsson berömda fotografier. :-) Med ett metallinstrument petade han här och var kring miniskeln och plötsligt kom det in en stor kniv! ok. sådär värst stor var den ju eg. inte... och efter det en sax och så knippte han och pysslade och bökade tills allt trasigt skorv var borta.

Därefter fick en ortoped som höll på att lära sig, manövrera kameran ett tag och utforska knäet. Jag såg en gul plupp "Vad är det? frågade jag Harald (anestesisten)"Åh, jag vet inte, men av färgen att döma är det säkert fett" "Fett?! har jag fett i knäet?" jag som knappt har en gnutta fett nånstans på kroppen, i alla fall inte där det borde vara! *lol*

Alltsammans gick mycket proffsigt till. De var ca sex personer och alla gjorde sin uppgift snabbt och exakt. Operationsrummet var kallt, men det kände jag inte förrän i slutet då jag började frysa så mycket kring överkroppen (där jag hade känsel) att jag skakade. Från att de rullade in mig tills de var klara tog det ca 45min. Efteråt på uppvakningen, eller i mitt fall upptiningen - de hade små värmepumpar och så fick jag ett litet rör som blåste varm luft under min filt, åh, så skönt! en sån borde man ha hemma... efter ca 40min kunde jag röra ben och tår igen men känseln dröjde fortfarande en dryg timme innan den var helt tillbaka.

Två paracetamol och två diklofenac och jag hade inte ett dugg ont, idag på morgonen har jag fortfarande inte ont! inte ens värk! och det hade jag massvis av 1995. Men jag har förstås inte börjat gå omkring på det ännu... tio dagar måste jag använda kryckor (som är något för korta, de hade inga längre!). För övrigt var operationsbordet också i kortaste laget... Jag frågade hur de gör när de får in någon på drygt två meter varpå han svarade att de då sätter ett extra litet bord under huvudet!

Josephine


Länkar till den som vill se mer:

Artroskopi av knäled

Vad man kan få se inne i knäleden

Andra bloggar om: artroskopi, knä, titthålsoperation, operation, ryggbedövning

En obekväm sanning

Jag följer exemplet från en annan blogg
och lägger här upp länkar till you tube
och filmen med Al Gore.

Sätt dig bekvämt,
resten är inte lika bekvämt...

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

Del 9

Del 10


Intervju med Al Gore


Jag bor i ett floddeltaland som är tio gånger mindre än
Sverige, med en nästan dubbelt så stor befolkning och som,
ifall havsytan höjs markant, är otroligt utsatt!

Ändå tycker jag att miljörörelsen har kommit mycket längre
i Sverige än här... Ibland halvt på skämt säger jag att
fler Holländare borde bosätta sig i Sverige och få fart på
företagandet... men Holland behöver ett större antal Svenskar
som kan sätta fart på miljötänkandet här!

I framtiden lär Sverige få ta emot flera tusen som
flyr från vattenmassorna och torkan.

Josephine

Andra bloggar om: Al Gore, An Inconvenient Truth, film

Spel

Är det någon mer än jag som är helt såld på DNs "Ord på ord"?

Http://www.dn.se under "serier och spel"

Hittills har jag inte kommit över 200p... 199 idag. Det är enerverande att spelet inte godtar egennamn eller presensformer av verb... Grrrrr*

Annars är min favorit Sudoku sweep på king.com. Enda nackdelen är att efter alla gratisomgångar måste man ändå sätta in en slant för att få fortsätta. Nåväl - den slanten räcker i evighet för även med 50 öre kvar på kontot så kan man alltid spela gratis! dvs. matcher mot andra gratis-spelare som inte vill dobbla.

Och därhemma lär det bli Trivial pursuit. Finns det online svensk Trivial pursuit någonstans? Jag är fullkomligt hopplös på de rosa frågorna (underhållning), de bästa är de blå (geografi).

Vilka är dina?

Josephine

Andra bloggar om: spel, Trivial pursuit, TP

Mitt Japanska namn

My japanese name is 山下 Yamashita (under the mountain) 七帆 Nanaho (seventh sail).
Take your real japanese name generator! today!
Created with Rum and Monkey's Name Generator Generator.Under berget? föredrar hellre att vara ovanför... undras vad sjunde seglet betecknar i den Japanska kulturen?

Undrar också hur generatorn matchar ihop namnen? Särskilt ljudlikt låter det inte.

hm hm
Josephine

RSS 2.0