Hus i Haag (5) - uppdaterad!

image420

Denna gången ska jag ta er med på turiststråket, eller en del av det - från Mauritshuis in till
Binnenhof; den äldsta kärnan av Haag där också parlamentet ligger.


image421

När de här korten togs i höstas, pågick en utställning med temat om det samarbete och utbyte som Rubens och Breughel hade under 1600-talet. Rubens målade människorna och Breughel grönskan runtomkring. Ganska snygg karl hè?


image422

På Mauritshuis hänger den världsberömda målningen "Flicka med pärlörhänge" av Johannes Vermeer. Mauritshuis har en intressant historia. Johan Maurits von Siegen-Nassau 1604-1679, (släkt med konungahuset) lät bygga det 1638. Han hade blivit placerad som Guvernör-General i Brasilien som för ett antal år hörde till den Nederländska republiken. Han var mycket aktiv med att bygga upp kolonin där och tryckte på ganska hårt för mera pengamedel till byggnader m.m. Detta föll inte de styrande i Nederländerna i smaken och till sist återkallade de honom från hans tjänst. Men ack, invånarna där ville helst ha kvar honom (jag antar kolonisterna, indianerna och slavarna hade säkert inte mycket att säga till om...) och det var med motvilja han kom tillbaka. Kolonisterna var så förtörnade att de hellre lät portugiserna kort därefter ta över styret. Därför talar man än idag portugisiska istället för holländska i Brasilien... Johan Maurits blev ståthållare av Brandeburg och bodde den mesta tiden i  Kleef (Kleve i nuvarande västra Tyskland). Mauritshuis använde han sällan.

Källa: Chris Schrams sidor om Haagimage423

Binnenhof - regeringsbyggnaderna 1600-talet.


image424

Riddarsalen daterar sitt ursprung ända till 1200-talet. Haag var från början nästan ingenting, då de första holländska grevarna började bygga ett mindre jaktslott för avkopplande stunder mellan stridsbataljerna. Willem II, som räknas som Hollands förste kung, skulle krönas till kejsare och ville ha en ståtlig byggnad för ändamålet. Tyvärr ville han innan det besegra västfriserna så att den saken var klar, men han förlorade striden och de högg huvudet av honom. Hans son, Floris V, såg till att byggnaden blev färdig.

Flera fina foto'n av riddarsalen


image425

Binnenhof - något yngre byggnader från slutet av 1700-talet.


image426

Alltsammans används av regeringen och parlamentet numera + en nybyggnation av andra kammaren utanför. (foto nästa gång) Det finns förstås en väldig massa intressant historia kring dessa hus och deras tillkomst, men för det får ni komma hit och fråga en guide!


image427

Fontänen skänktes 1885 av 87 av Haags invånare som tack för restaureringen av riddarsalen.


image428

nej - den som är ointresserad av historia lär nu vara "spugzat" (="spott-trött", j-t utled) på detta,
så vi avslutar här!  (det kommer mera ;-)

Josephine


image429

Binnenhof i miniformat på Madurodam.

Mauritshuis


Andra bloggar om: , , , , , ,

Mobbningen igen

En dröm. Gamla skolkamrater från högstadiet som jag återser. Jag pratar med en av dem, så får jag syn på A.S. Han vänder bort blicken med en min av avsmak. Direkt undrar jag vad det är, om det är min fula vinterjacka och min svarta vintermössa, om jag är ful, om det är mig... Vaknar; ledsen, arg, frustrerad. Sexton år senare.

Jag kan ha tusen karlar som mejlar mig att jag är skitsexig, inte f-n hjälper det? Den stämpeln som de satte på mig under min skoltid, den verkar aldrig gå att tvätta bort. Men det värsta är väl att jag överhuvudtaget bryr mig. Vad sjutton vet A.S. om vem jag är eller vem jag har blivit?

Min gymnasietid önskar jag ingen, den ensamheten jag fick upleva då var fruktansvärd. Jag kunde komma på morgonen till skåpen och om jag inte sa hej till någon, så var det, ta mig sjutton, inte en endaste som sa hej till mig! Utfrysningen var mer eller mindre total. När jag försökte tala om för S. hur jag mådde gick hon med sina kompisar till skolkuratorn och så blev jag kallad dit. Lösningen var alltså enligt henne att det var mig det var fel på och att jag skulle prata med kuratorn, inte att lite mera vänlighet om dagarna kanske vore av godo?

I trean på vårterminen blev det aningens aningens bättre. Vi hade då flera klassfester. Jag längtade så otroligt efter samhörighet att jag utan att blinka cyklade 15 kilometer i mörkret hem till Landsbro från Vetlanda. (Pappa var ofta upptagen med något, kanske ordningsvakteriet.) Men på fotografierna från den tiden sitter jag ensam. Ensam mot en trädstam, ensam med armarna runt benen, ensam...

Jag drog in psykologi-läraren i det hela, bad honom att ordna olika former av grupp-övningar och han ställde faktiskt upp. Jag minns hur en av tjejerna faktiskt var normalt vänlig ibland och hur jag överreagerade på det som en drunknande som klamrar sig fast vid en nylonlina. Tack V. jag glömmer aldrig ditt vänliga leende!

När gymnasiet var slut fick jag av mamma ett kort där det stod: "Tack för att du stod ut!". Hon visste vad jag gått igenom. Kanske var det lite menat som ett skämt också med de hårda studierna, men ... för mig var det utfrysningen... ok. jag var egen och annorlunda (och det är jag fortfarande), jag hade svårt att lyssna (vem sjutton har inte det under tonårstiden?) och säkert en massa andra saker som man kan irritera sig på - men är det en anledning att aldrig hälsa på en klasskamrat eller en kollega på morgonen?

Flera år senare mötte jag T. på Göteborgs bokmässa. Jag berättade vad jag kände och tyckte om mina såkallade klass"kamrater". "Jaaamen", kvillrade hon med sin gälla röst, "vi var ju så barnsliga då!" Och det är en godtagbar ursäkt? är det det?? inte för mig.

Naturligtvis måste jag gå vidare. Alla de här negativa känslorna leder ingen vart. Jag vet om de här ömma tårna, dem som andra kan trampa på utan att mena något alls egentligen. Jag vet om mina egna reaktioner och jag vill komma ur dem, göra dem betydelselösa, fylla dem med likgiltighet. Den som ogillar mig får väl göra det då, jag behöver inte hans/hennes accepterande.

Jag vet vem jag är...

och igår var det min födelsedag. *ler* En jättefin dag! av någon anledning gick jag omkring och var barnsligt glad och det var längesedan jag kände mig upprymd på det viset. :-)

34... shit... är det dags att bli vuxen nu?

Josephine

Blogga?

Jag fattar inte hur småbarnsmammor/pappor och andra som jobbar heltid och sportar och sköter om sina hus osv egentligen har tid att blogga??

Jag går in på internet, kollar min hotmail, kollar min yahoo-grupp (svarar på meddelanden där ca varannan vecka), kollar min yahoo-mail, kollar min MySpace (om min yahoo säger att jag fått ngt att kolla på), kollar min webmail och kollar statistiken här (alltid intressant att se hur kurvan brant stiger uppåt på måndagen när ni sitter på kontoret igen *grin*)

och naturligtvis svarar jag på alla mejl (nästan)...

ibland kollar jag Aftonbladet - men jag läser aldrig de riktiga nyheterna eftersom rubrikerna alltid är för groteska; nej, där läser jag bara de där lustiga små sakerna som t.ex. katter som varit smygpassagerare i flygplan eller containrar.. DN är bättre för nyheter.

ibland läser jag andra bloggar (ibland inte alls)

ibland letar jag information eller läser på Wikipedia om någon intressant person eller händelse och känner mig SÅ upplyst och klok *grin*
(fast det är ju inte 100% tillförlitigt- någon som vet ngt annat online-uppslagsverk?)

ibland stänger jag av datorn efter att bara ha kollat mina mejlboxar.
Sen halvsitter jag på sängen och läser en god bok istället.

Hur kan en datorskärm suga så mycket energi?

Josephine - ibland anti-datorinställd

Veckoslut

Sådanahär saker pular "de" ihop för MySpace och CherryTAP
(bland andra) - nu testar jag och ser om det fungerar även här?


Better Sexi Graphics Myspace Layouts Graphics Tweaks


Yupp, det ser väl snyggt ut?

Josephine :-)

Vilken bok är du?

Denna blev jag och det gör mig glad,
för den boken gillade jag skarpt när jag läste den! :-)
You're One Hundred Years of Solitude!

by Gabriel Garcia Marquez

Lonely and struggling, you've been around for a very long time.
Conflict has filled most of your life and torn apart nearly everyone you know. Yet there is something majestic and even epic about your presence in the world. You love life all the more for having seen its decimation. After all, it takes a village.


Take the Book Quiz
at the Blue Pyramid.Intressant tolkning... inte långt från sanningen faktiskt...


*grin*
Josephine

ps. hittad hos Silverfisken.

Visdomsord samlade/skrivna av Coelho

Det enda jag stör mig på är att han sällan redovisar sina källor.
Jag har frågat honom ibland "det där citatet! var har du läst det?"
men inte fått något svar. Och då vet jag ju inte om jag kanske
skrev något sårande med min fråga eftersom det kanske var något
han faktiskt hade funderat ut själv!

Det kan ju också hända...
"Musik är den vackraste formen av matematik
som jag vet!"
skulle jag vilja säga är något
som jag formulerat själv, men fröet till det
är hämtat någonannanstans ifrån - men vaR har jag glömt!

och så kan det ju också förhålla sig med dessa "livsstatuter"
- fröerna kommer från flera stora tänkare
och har sedan formulerats om med Coelhos egna ord.

Kanske lite överflödigt att översätta, men det kliar i fingrarna.
Alla synpunkter och rättelser mottages tacksamt!! :-)

En del får mig att skratta högt,
här finns en hel del humor! :-)
därmed inte sagt att de allihop skulle vara "sanna",
här finns säkert ett och annat man kan invända på med!


Tuesday, May 08, 2007


Statutes for life

"livs-regler"

1] All men are different. And should do everything possible to continue to be so.

Alla människor är olika och bör göra vad som är möjligt för att förbli det.


2] Each human being has been granted two courses of action: that of deed and that of contemplation. Both lead to the same place.

Varje mänsklig varelse har fått två handlingsmöjligheter: handling och begrundande. Båda leder till samma ställe.


3] Each human being has been granted two qualities: power and gift. Power drives man to meet his destiny, his gift obliges him to share with others that which is good in him. A man must know when to use his power, and when to use his gift.

Varje mänsklig varelse har fått två egenskaper: styrka och talang. Styrka leder en människa att möta sitt öde, hans talang förpliktar honom att dela med andra det som är gott i honom. En människa måste veta när han ska använda sin styrka och när han ska använda sin talang.


4] Each human being has been granted a virtue: the capacity to choose. For he who does not use this virtue, it becomes a curse - and others will always choose for him.

Varje mänsklig varelse har fått en gåva: förmågan att välja. För den som inte använder den gåvan förvandlas den till en förbannelse - och andra kommer alltid att välja åt honom.


5] Each human being has the right to two blessings, which are: the blessing to do right, and the blessing to err. In the latter case, there is always a path of learning leading to the right way.

Varje mänsklig varelse har rätt till två välsignelser, vilka är: välsignelsen att göra rätt och välsignelsen att fela. I det senare fallet, finns det alltid en lärdomsstig som leder till den rätta vägen.


6] Each human being has his own sexual profile, and should exercise it without guilt - provided he does not oblige others to exercise it with him.

Varje mänsklig varelse har sin egen sexuella böjelse, och bör utöva den utan skuld - förutsatt att han inte förpliktar andra att utöva den med honom.


7] Each human being has his own Personal Legend to be fulfilled, and this is the reason he is in the world. The Personal Legend is manifest in his enthusiasm for what he does.

Varje mänsklig varelse har sin egen Personliga Legend att fulfölja, och det är anledningen till varför han är på jorden. Den Personliga Legenden manifesteras i entusiasmen för det han gör.


8] The Personal Legend may be abandoned for a certain time, provided one does not forget it and returns as soon as possible.

Den Personliga Legenden kan överges för en tid, förutsatt att man inte glömmer bort den och kommer tillbaka så snart som möjligt.


9] Each man has a feminine side, and each woman has a masculine side. It is necessary to use discipline with intuition, and to use intuition objectively.

Varje man har en feminin sida och varje kvinna har en maskulin sida. Det är nödvändigt att använda disciplin med intuition och att använda intuition objektivt.


10] Each human being must know two languages: the language of society and the language of the omens. The first serves for communication with others. The second serves to interpret messages from God.

Varje mänsklig varelse kan två språk: samhällets språk och föraningarnas språk. Det första används för att kommunicera med andra. Det andra används för att tolka Guds budskap.


11] Each human being has the right to seek out joy, joy being understood as something which makes one content - not necessarily that which makes others content.

Varje mänsklig varelse har rätt att söka glädje, glädje förstått som något som gör en tillfredsställd - inte nödvändigtvis vad som gör andra tillfredsställda.


12] Each human being must keep alight within him the sacred flame of madness. And must behave like a normal person.

Varje mänsklig varelse måste hålla vid liv inom sig den heliga lågan av galenskap. Och uppföra sig som en normal person.


13] The only faults considered grave are the following: not respecting the rights of one's neighbor, letting oneself be paralyzed by fear, feeling guilty, thinking one does not deserve the good and bad which occurs in life, and being a coward.

De enda felen som kan anses grova är följande: att inte respektera sin nästas rättigheter, låta sig paralyseras av rädsla, känna sig skyldig, tänka att man inte förtjänar det bra eller dåliga som händer i livet och att vara en fegis.


14] We shall love our adversaries, but not make alliances with them. They are placed in our way to test our sword, and deserve the respect of our fight.

Vi ska älska våra motståndare, men inte ingå i allianser med dem. De har placerats i vår väg för att testa vårt svärd och de förtjänar vår kamps respekt.


15] We shall choose our adversaries, not the other way around.

Vi ska välja våra motståndare, inte tvärtom.


16] All religions lead to the same God, and all deserve the same respect.

Alla religioner leder till samma Gud och alla förtjänar samma respekt.


17] A man who chooses a religion is also choosing a collective manner of adoration and of sharing the mysteries. Nevertheless, he alone is responsible for his actions along the Way, and he has no right to transfer to religion the responsibility for his steps and his decisions.

En man som väljer en religion väljer också ett kollektivt sätt att tillbe och att dela mysterierna. Inte desto mindre är han ensam ansvarig för sina handlingar längs Vägen och han har ingen rätt att överföra till religionen ansvaret för sina steg och sina val.


18] We hereby declare the end to the wall dividing the sacred from the profane: from now on, all is sacred.

Härmed tillkännager vi raserandet av väggen som delar det heliga från det världsliga: från och med nu är allting heligt.


19] Everything which is done in the present, affects the future by consequence, and the past by redemption.

Allting som görs i nuet påverkar framtiden med konsekvens och det förflutna med gottgörande.


Free Distribution - you can have the e-cards by going to the photo album "Statutes for Life"
Copyright by Paulo Coelho

Andra bloggar om: Coelho, visdomsord

Storlek 44

Hjälp!

Paris Hilton av alla människor har samma skostorlek som mig! inte särskilt smickrande.. :-/

Om/när jag opererar halluxarna lär det bli minst en storlek mindre, minst.

Mikayla från USA har storlek 48....
jag kommer aldrig att glömma när vi jämförde våra händer, hennes fingrar är nästan 1 1/2cm längre än mina!

Men varför tog de inte med King Size Skor i Stockholm (och Arlöv)? den butiken finns väl fortfarande kvar, eller?... (inte för att det fanns sådär Jättemycket färggglatt att välja mellan, men ändå.

*undrande*
Josephine

Andra bloggar om: skomode, skor, stora storlekar, stora fötter, Paris Hilton

Drottningdagen i Amsterdam 30:e April

Helgen som passerade har varit milt sagt späckad, jag brydde mig inte ens om att försöka kolla min mejl på söndagen eller måndagen och på tisdagen efter jobbet var jag så trött att jag hellre satt bekvämt i sängen och läste en snuskroman.

Vi har haft "The April Amazon Event"eller som Rik hellre säger då han menar att Kaikuras modeller inte vill kallas för amazoner "The April fan-meeting". Jag är absolut ingen amazon, de är kraftigare och jag är för spetig för det, men Calinda kanske kan kvalificeras till det då hon slog varenda en i benbrottningen! *ler* Men så har hon också lossat och lastat dansbandsutrustning under flera år.

På måndagen var det Koninginnedag". Den firas ända sedan Drottning Wilhelminas dagar, men sedan drottning Juliana just den 30:e april. Nederländerna har haft tre drottningar på raken då Wilhelmina var ensamt barn, Juliana också och Beatrix den äldsta av enbart döttrar, men nästa år tar troligen Wilhelm Alexander över rodret. Att man firar just drottning Beatrix märks inte så mycket, mer än kanske på den oranga färgen som alla holländare älskar.

Av den anledningen att man har officiell semesterdag den 30:e april och kanske för att Nederländerna aldrig har varit speciellt socialistiskt så är den första maj en vanliga arbetsdag! Men då alla banker etc är stängda i utlandet så är bankerna även i Nederländerna stängda... alla andra knallar till jobbet som vanligt, om de inte tar ut en extra semesterdag vilket kanske kan vara nödvändigt efter allt festande! *grin*


image413

Jag med en trevlig ung Holländare, två meter lång,"bara" tre centimeter längre.. *grin*


image415

Leidseplein mot centrum. Detta är alltid ett sillapacksställe om man går denna vägen till
Vondelpark...


image416

Leidseplein riktning andra hållet  :-)


image414

Amsterdamborna har fattat det där med att slippa trängas på gatorna utan de trängs hellre på
en stor diskopråm eller liknande.


image419

Gissa två gånger vem jag kom att tänka på....  *grin*


image417

En av musikscenerna.


image418

C. med en ny hatt.


Fast de har inga majbrasor...

Ah, härliga Maj! (min födelsedagsmånad
;-)

*ler*
Josephine

Andra bloggar om: Holland. Nederländerna, Amsterdam, Koninginnedag, Queensday

RSS 2.0