Fyrverkeri

Eller på holländska "vuurwerk".

image633Fyrverkeri på Scheveningen den 30:e December

Julafton och juldagen var jag i Liège (egentligen i en by strax söder om Liège) tillsammans med Patricks familj och några vänner. Det var jättemysigt! Visserligen annorlunda mot hemma, inte samma maträtter och samma traditioner. Vi åt bl.a. kalkon och en sorts smörbakelser som såg ut som stockar. ("logs") Och julklappsutdelningen som i min familj kan pågå i timmar med en klapp i taget och rimläsande gick i ett nafs huller om buller och alla till varandra nästan på en gång. Det var också väldigt lite klappar eftersom i hans familj köper man en klapp till mamma, mamma köper en klapp till svärsonen som köper en klapp till sin svåger osv. Väldigt praktiskt och ekonomiskt i och för sig för då slipper ju varenda en köpa en väldig massa klappar och alla får något ändå.

Jag var den enda som rimmat - på franska (med hjälp av Patrick) och på holländska... det är svårt att låta bli - rimmandet är ju halva nöjet! :-)

Och ikväll efter att ha jobbat 27:e, 28:e och 29:e (istället för den 31:a) åker jag till Belgien igen...
och jag är sååå sugen på att köpa fyrverkerier!!
Konstigt... jag har aldrig varit sugen på att KöpA fyrverkier förut, men nu??
Kanske för att jag vet hur det ser ut där, lite tomt och så i byn, nästan som i Småland...
och ett par fyrverkerier till vore roligt... ljuset, färgerna...

men snacka om pengar som går upp i rök!!
och miljön då? alla de häftigaste färggladaste fyrverkierna måste ju vara de som är miljövridrigast också?...
Blått får man av koppar tror jag och vitt av bly...(??) Wikipedia om fyrverkeri
Oki doki... det går att köra blyfritt också.
:-)


Här i Nederländerna är de nu jätterestriktiva med fyrverkerier sedan fabriken i Enschede brann och exploderade. Regler och kontroller är strikta och det som förr fick säljas sparas nu istället i Tyskland och Belgien och smugglas över och säljs illegalt...


och naturligtvis är det ett antal som inte kan låta bli att smälla smällare och annat högljutt under dagarna innan.
:-/


Men den som bor häri krokarna och som vill se ett fint fyrverkeri kan gå till Scheveningen imorgon klockan fem.(från i somras, vädret bjöd på sitt eget fyrverkeri timmarna innan!)


Josephine i ett soligt Haag


Läs även andra bloggares åsikter om julafton, julklappar, nyår, fyrverkeri

Kijkuit

Kijkuit

På lokaltåget mellan Antwerpen och Roosendaal passerade jag flera små roliga stationer. (Det internationella tåget var sönder och istället för att sitta och frysa i väntan på nästa tog jag några andra tåg som gick lite långsammare upp till Roosendaal där jag sedan kunde gå på nästa internationella tåg.)

Denna byn (landsortsstaden) heter faktiskt "Se upp!" Nog för att Holländarna ibland har roliga by-namn, men jag tror Belgarna tar priset!

Josephine :-)


Läs även andra bloggares åsikter om Belgien, tåg, by, namn

Lucia i Voorburg 16:e December

image630

Kameran fick lite noja av de levande ljusen... bättre än så här blev inte mina foto'n. För Doeke, min 75-årige kompis från Friesland, var det allra första gången som han såg och hörde ett riktigt lucia-tåg. Mycket vackert tyckte han, klart godkänt! De som skred och sjöng var dels Svenska Sjömanskyrkans kör från Rotterdam och dels EPO-kören - European Patent Office - och det märktes att en den del inte kunde svenska då en av Staffans-verserna plötsligt saknade alla å'n utan de sjöngs som a'n!  *grin*  men sjunga det kunde de flesta mycket bra!


image631

Kaffe, lusse-katter, riktiga svenska pepparkakor (åh, jag blev salig! ;-) och glögg serverades efteråt i lokalen intill. Denna fina tärnan sålde kaffe och glögg-kuponger. (nej, hon är inte singel  ;-)

Josephine  - med lite hemlängtan ibland...

God Jul!

image629

Kom och titta vad jag fick i julklapp!

Detta är en dråplig foto-berättelse i två delar som finns att beskåda i yahoo-gruppen.
Del två kommer den 27:e December. Missa inte!

Juliga kuliga hälsningar från Josephine  :-)

Katt, katt, kissemiss!

image627

Julen närmar sig och jag saknar min katt därhemma, Frans, Franseman, Fransegubben - eller "Lunchen" som "Ugglan" hade för vana att retas med... Frans tyckte inte om att ligga över mina axlar, men över Ugglans njöt han hejdlöst att lägga sig! snudd på längd-diskriminering eller något sånt.. *grin*


image628

Frans är katt i kubik... "pratsam", nyfiken, uttrycksfull och vacker som bara en katt kan vara. :-)
----------------------------

Katt-business

Många kattälskare känner till butiken "Katt, katt" i Stockholm, men inte alla. Där säljer de nu 2008 års katt-almanackor till förmån för kattfonden och katthem för hemlösa katter. En annan butik finns bara på nätet, men de verkar också ha ett roligt sortiment: Kattgalaxen.
----------------------------

Låt katten fotografera!

I en data-tidskrift hos Meneer K. såg jag "häng en webbkamera (om halsen) på din katt!" Jag tänker inte här översätta alltsammans om hur de gjorde på tidningen, men väl ge länken till den tyska webbsidan där de fick uppslaget! "En katt kan filma på ställen där ingen människa kommer åt. Den ideale reportern!" Grejen är förstås att använda en ytte pytte liten digital kamera kopplad till dito batteri och en förinställd tidsmekanism som tar en bild med jämna mellanrum. På kvällen när misse kommer hem (vitsen är förstås att fotografera när han är utomhus, inte när han ligger inne och sover...) så tar du av honom halsbandet, öppnar burken - kopplar minneskortet till datorn och du får en riktigt spännande foto-kväll, ur katt-perspektiv! OBS. Kameran väger inte mer än 75gr. så katten får inte nackkattspärr av den!

Här kan man ladda ner i PDF-format handledning (på holländska) med kopplingsschema (internationellt förståeligt) för webbkameran i kattformat. Du kan också läsa hur du ska göra en eller t.o.m. köpa en från skaparen himself, tyske ingenjören Jürgen Perthold som bor i USA. Mr Lees hemsida. (På tyska och engelska) Kolla alla tidningsurklippen! Den katten har blivit lika berömd som "Socks", f.d. President Clintons katt... :-)
---------------------------------

Herregud min katt ser ju ut som...

Hemsidan dedikerad till katter med Hitler-mustasch! Såkallade "Kitlers". Fast någon hade döpt sin mustaschbärande katt till "Groucho" vilket ju är lite snällare... *grin* Glöm inte att rösta på katterna! De hjälper också till att placera hemlösa katter i nya hem.
----------------------------------

Och vi avslutar med lite katt-dixie!"It isn't Beethoven Mama, but it sure bounces!"

Josephine - dixieland-lover :-D


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

The Wind in the Willows

"Det susar i säven"

Jag läste faktiskt aldrig boken och inte såg jag några TV-avsnitt heller... men själva titeln är ändå klassiskt känd, finns det någon som aldrig hört den?Vi ska spela ett arrangemang på vår årskonsert den 14:e mars av Johan de Meij, som är baserat på berättelsen (eller berättelserna?). I fyra stycken kallade "The River", "Ratty and Mole", "Mister Toad" (mycket roliga grodkväkningar från olika instrument!) samt "The return of Ulysses". Dramatisk musik där vi bl.a. får höra Herr Paddas trafikolycka ljudligt illustrerat av slagverksektionen. :-)

Vi kommer också spela Morricones "Gabriel's Oboe" från filmen "the Mission", men med ett arrangemang där melodin spelas av trumpet... Det låter jättefint men jag saknar ändå oboe-stämman från originalet. Det blir till att vänja sig.

och många fler fina musik-stycken,
om du har vägarna förbi Haag den 14:e Mars så mejla mig!

Josephine :-)

Lucia!

Ingen kommer och lussar för mig imorgon... *snyft*

Tur att man har youtube!
Lägg märke till tärnan i slutet med en extra lussebulle i ugnen!
;-)

*ler*
Josephine

Läs även andra bloggares åsikter om lucia

ordlös onsdag - gamla tider

image626Mera ordlös onsdag hos   Nejma i MarockoJosephine  :-)religion m.m.

Nyligen fick jag en liten bok (eller pamflett?) i mina händer när jag följde med Mwr.A. in i hennes kaffe-hus. (eller "inloop" som det heter) Ett ställe som ligger i hennes kvarter som är öppet sedan drygt ett år och som drivs idéellt av ett gäng kristna reformerade. Kalvinister säger vi i Sverige, men den protestantiska reformerade kyrkan i Nederländerna är bredare än så. Och något uppdelad! nog för att det finns många sorters församlingar i Sverige - men detta?

Inne i den kaffe-lokalen får jag vibbar av pingskyrkans intensivitet kopplat till missionskyrkans värme... Jo, när jag var liten var jag med i Unga Viljor- UV-scouterna som missionskyrkan höll i. Ett antal hajker, sommarläger och ett misslyckat försök att lära sig alla böckerna i Nya Testamentet utantill för då fick man ytterliggare en stjärna till sin UV-skjorta! *grin* Det var roligt, ända tills ett antal smågrabbar satte i system att hacka på mig och retas. Då blev det inte roligt längre. Jag bad ledarna att se till att det upphörde, men det skedde inte ett skvatt förstås, så då tvingades jag att sluta. Mina minnen från missionskyrkan är värda en blogg i sig... jag lärde mig mycket där och lucia-tågen hos dem var helt underbara. :-)


image625

Tillbaka till pamfletten (som jag inte har läst ännu) - en ganska typisk(?) liten sak utgiven av hängivna kristna för att stärka församlingsmedlemmarna i den egna tron, upplysa och om det är möjligt kanske inspirera att omvända en och annan muslim som visar intresse för den kristna tron. Kapitel-indelningen är följande: 1) Mohammeds liv 2) Koran och Bibel 3) Allah och Gud 4) En muslims tro och liv 5) Hur heligt är djihad? 6) De politiska aspekterna av Islam 7) Evangelisering bland muslimer i praktiken

Jag undrar verkligen om jag kan få en liknande bok från någon moské?

I förord och på baksidan kan man läsa att man i första hand vill upplysa eftersom vi nu möter muslimer i samhället och det är viktigt att förstå likheter och skillnader i de olika trossystemen. Intressant liten sak, framförallt som studieobjekt för att se hur de reformerade tänker och tycker! (Objektivitet får jag nog hämta någon annanstans.)

Till samma ämne hör en nyligen öppnad holländsk webbsida där man har sammanställt ett antal berättelser ur Bibeln och Koranen som i stort är samma berättelse. Bijbelenkoran - med även engelsk och arabisk översättning! Kan det inspirera till mera dialog? det är frågan.

Särskilt, när det i Nederländerna i parlamentet sitter en figur som Geert Wilders. Hans senaste påhitt är att göra en TV-film som ska visa att Koranen är full av initiativ till våld och terrorism. Jag hoppas att inget vettigt TV-bolag här ska sända eländet... men det blir säkert något sensationslystet som nappar ändå (förutsatt att varenda medarbetare får skyddad identitet eller???). *suck* Vad inte en enda kotte säger är att det faktiskt finns liknande passager i gamla testamentet där Gud uppmanar sitt folk (israelerna) att överfalla och slakta varenda fiende. Det finns delar i GT som svenska kyrkan inte längre använder i gudstjänsterna. Herr Wilders skulle mycket väl kunna ta med dem också i sin propaganda-film, då kommer vi ut fint i mottot att all religiös fanatism leder till våld och död. Det vore nått.

Farmor hade det bättre på sin tid... (kanske?) hon satt och trampade på sin orgel och sjöng psalmer och tron var självklar, harmonisk och inte mycket att egentligen grubbla över eller bråka om.

Josephine :-)

Läs även andra bloggares åsikter om Kristendom, Islam, dialog, religion, extremism, Geert Wilders

Slijterij

image623

Fredag kväll och det är säkert många som passar på att gå till systembolaget för att köpa vin, sprit och annat alkoholaktigt. Här i Holland finns inget systembolag. I de flesta mataffärer kan du köpa vin och öl (begränsat urval) men för lite starkare varor såsom Genever, (Mormor frågade när jag hade bott här i ett år: "Vad "äter" de i Holland mer än Genever?" *lol* ) sprit, likör, konjak, sherry m.m. måste du gå till en spritbutik.

"Slijterij" översätts med spritbutik. Som svensk känns det ju väldigt passande med ett sådant ord, för nog blir man "sliten" dagen efter av för mycket av det goda?.. men slijterij kommer inte från betydelsen att "slita, nöta" (slijten) utan från betydelsen att "kränga, sälja"!

Så nu vet ni det.

Trevlig helg!
Josephine :-)

Läs även andra bloggares åsikter om systembolaget, Holland, Nederländerna, slijterij, alkohol

ordlös onsdag - Gunde, Lennart och några till...

image622

Mera ordlös onsdag hos Nejma i Marocko.

Josephine :-)

Kinesiska blev Miss World 2007

image621

Nederländska deltagaren kom inte med på prislistan.

Fröken Kina är den vackraste kvinnan i världen. Den 23-åriga kinesiskan Zhang Zilin vann på lördagskvällen Miss World-tävlingen 2007 i Sanya i Kina. Melissa Sneekes, den Nederländska deltagaren kom inte på prislistan. Nummer två blev miss Angola och på tredje plats slutade miss Mexico. Zhang var med sina 1.82 meter den längsta av drygt hundra deltagare. Hon sa att hon som miss World vill engagera sig för dem som har det mindre bra.
---------------------

Själv tycker jag inte att hon kommer 100% till sin rätt på det här foto't. Hon ser ut som om hon fryser... Jag har sett asiatiska kvinnor som är betydligt vackrare, men tycke och smak?

Värt att notera är att de verkligen inte har några speciellt långa tävlingsdeltagare! Var dörrposterna för låga eller?...(ha ha) Just därför är det festligt att den längsta var från Kina, landet som är känt för sin korta befolkning i de sydliga provinserna.

Josephine (som är ännu mera benmager om armarna ;-)


Läs även andra bloggares åsikter om Miss World, Kina, Zhang Zilin

chokladbokstäver

image620

Jag tycker det sköna med bloggandet är att det är så fritt. Att det inte finns ett bestämt sätt att blogga på, utan att man faktiskt kan göra det till vad man vill... Åtta gånger om dagen eller några gånger i månaden, dagboksanteckningar, propaganda, boktips, föreningsaktiviteter eller enbart fotografier - det är helt upp till var och en som vill publicera en blogg vad den ska innehålla. Total frihet... tycker "man"... men så har jag inte bloggat på en vecka eller två och jag tänker - Neeej... nu kommer IngeN att komma tillbaka för nu har alla tröttnat på att vänta på nästa inlägg! *grin*
Och så bloggar jag igen...
inte för att jag inte skulle ha något att skriva om, jag har ett boktips liggande, men först så ville jag tacka Hedgehog-Sara för hennes glad-blogg! (nej, jag slog inte besöksrekord, men det var inte långt ifrån..
;-)

Så, den som inte visste det vet det nu - jag är en periodare, allra mest när det gäller bloggläsande, men ofta också när det gäller skrivande. Det finns två bra sätt att hålla koll - genom nyligen där jag alltid pingar, och genom bloglines som går automatiskt och där man också kan se hur många inlägg som publicerats sen man läste bloggen sist. (Vilket inte går på nyligen?)
Och skriver jag inte här, så är det ganska troligt att jag skrivit på min myspace-sida eller i min yahoo-grupp.

TDH skrev den 20:e November ett mycket bra inlägg Varför ska jag börja blogga? Läs!
:-)

Chokladbokstäver,
ger man till varandra i Holland på den 5:e december på "Sinterklaas". Denna holländska (och belgiska) tradition med presentutdelning etc. gjordes av emigranterna i Amerika om till "Santa Claus" och kom tillbaka till oss i form av jultomten. Så nu har man i praktiken två "julaftnar" i Holland - den äldsta på Sinterklaas då alla barnen får presenter och så en ny som kommer mer och mer med julklappar på julafton. Sinterklaas firas också delvis i Tyskland och andra delar av Europa, jag kommer ihåg hur min gamla väst-tyska brevvän berättade om sina traditioner kring den 5:e december och hur konstigt jag tyckte att det var..

Den 16:e December firas Lucia i gamla kyrkan i Voorburg. Barnens luciatåg är söndagen innan... ah... jag som kommer att åka till Bryssel den helgen... fast det står att det bara är ett kort framträdande på 15min. så jag väljer nog det långa lucia-tåget i alla fall.

*ler*
Josephine

("Sankta Lucia, ge mig en tia, tian va trasig, Lucian e knasig" -
och idag har man inte ens längre några papperstior...
Gu' va gammal man har blivit! *lol*)


Läs även andra bloggares åsikter om blogga, Sinterklaas, julklappar, Lucia

RSS 2.0