Coelhos nya bok

Coelhos nya bok


Igår kom Coelhos nyaste bok ut, på spanska och portugisiska. Ingen information ännu när den kommer att vara översatt till engelska... Tänk om den kunde bli översatt och distribuerad innan jul ändå? *hoppas*

För er som inte vet så betyder titeln "Häxan från Portobello". Den som kan lite spanska eller portugisiska kan roa sig med att läsa ett antal kapitel av boken på den spanska och portugisiska Coelhobloggen! Andra delar av bloggen finns också på engelska, franska och italienska. Vem eller vilka som sitter och översätter har jag inte heller fått veta, men de gör ett bra jobb.

För övrigt åker jag bort i helgen, men jag totar ihop den nya skriv-listan på söndagen och om jag kommer åt en dator så blir den också publicerad då. Jag tänker inte hålla på och jaga runt jämt i alla bloggar efter "gamla" deltagare. Den som verkligen vill kan titta förbi och får då se att numera måste man anmäla sig till varje vända. Jag tror intresset håller sig bättre vid liv med ett sådant system.


"May love be your guide in every moment of your life." - Paulo Coelho

lättare sagt än gjort,
men vi försöker!

*kram*
Josephine

Andra bloggar om: boktips, böcker, Coelho

Skrivarcirkeln Oktober 2006 - vill du vara med?

medeltid

Först en genomgång av dem som deltog nu i September:

Annaa Mattson skrev på temat "Min käraste släkting". Visserligen skulle inte släktingen själv hållit med om det uttrycket, men hennes porträtt är fyllt av värme!

Manon fortsatte med det aktuella ämnet "I valet och kvalet". Personligt med glöd.

Mette fick därefter ämnet: Tre ljus i mörkret - 10 september. En ung man som plågats in i overkligheten... med en skrämmande klarhet läser jag något som verkar fullt logiskt i all galenskap. Mette är mästerlig på denna sortens personer!

Excessa fick titeln: Köphysteri att handla med (hihi)... Önskelistor i all ära, men vad vill vi egentligen ha? vad behöver vi strängt taget?

Johannapanna stod över så det blev En liten tant
som fick fundera kring ämnet: Sagan jag minns. Med glimten i ögat berättar hon om sin morfars högläsning.

och jag härinunder som skrev på temat "kartboken"...


Nästa cirkel sätter igång 1:a Oktober - anmäl dig här senast 30:e September!

Här följer lite kopierat om hur vi gör, du som varit med innan kan nu sluta läsa!
---------------------------------------------------------------------
Regler: ämne > fritt, tid > tre dygn (om det går), anmäl att du tagit upp pinnen, samt när du är klar och skicka omedelbart pinnen vidare med ett nytt ämne till nästa och anmäl det tydligt i dennas blogg. (gärna även här)
Texten publicerar du i din egen blogg. (Gärna under kategorin "skrivarcirkeln". Skrivarcirkeln lämpar sig inte för "tittar-på-min-blogg-en-gång-i-veckan-bloggare", du kan få din pinne efter tre dagar, men du kan också få den inom 1 1/2 timme efter föregående om denna har flyt!
Skulle du få pinnen på onsdagen och du ser det först på torsdagen så har du naturligtvis tre dagar på dig från och med torsdagen, men som sagt, om du inte tittar på din blogg oftare än två-tre gånger i veckan så blir det svårare.
Om du ska åka på semester eller om du råkar bli sjuk är det också snällt att säga till att du hoppar över så att cirkeln kan snurra på som den ska.

Det hör till god ton om du är med i cirkeln att du skriver en liten kommentar till den som har svettats och skrivit en text eller dikt. Helt enkelt en bekräftelse att texten har blivit läst! För att se vem som har skrivit och var pinnen är, är det bara att titta förbi här. Jag postar regelbundet en länklista till den senaste rundans skribenter.

Den som vill veta mer om skrivarcirkeln kan titta på kategorin "skrivarcirkeln" till höger.
--------------------------------------

Vi CS!
Josephine

Bilden hämtad från: The Einar Hansen library

Andra bloggar om: skriva, skrivarcirkel, bloggstafett

Kartboken - Skrivarcirkeln

Dagens kartböcker har inte längre några vita fläckar. Alla världsdelarna har upptäckts, alla floder utforskats, alla berg bemästrats... och ändå är vi vilse. För vi tror inte på en gränslös värld. Allt ska delas in, kategoriseras, förklaras, fördelas...

Jag tittar på linjalstrecken över Afrika, lagda av människohänder för länge sedan. Folk som hörde samman blev åtskilda, folkslag som var främmande för varandra föstes ihop. Kolonialmaktens tal blev det officiella sammanbindande språket, ett hat och kärleksförhållande till ett språk som blev nödvändigt. (Franska i vissa nationer, engelska i andra.)

Men på de upptäcktsresandes tid gällde kroppsspråk, goda tolkar, ett bra förråd av små gåvor och Guds välsignelse. Vissa områden kom man inte levande igenom utan det sista. En förgiftad pil eller en sandstorm i öknen.. Så sent som 1980 reste en tysk lingvist och missionär tillsammans med en grupp lokala invånare in i de djupaste delarna av västra Papua, Irian Jaja (hör till Indonesien). De reste uppför en flod in i ett område som hör till stammen Fayou. Trots att de märkte att människor tittade på dem från regnskogen runt omkring, de passerade en övergiven by, fick de inte kontakt med någon, men de kom tillbaka levande! Detta var något oerhört. Under årtionden hade denna stam dödat varenda en som vågade sätta en fot innanför gränserna till deras territorium.

Denne tysk var Sabine Kueglers pappa och om hennes ovanliga uppväxt kan man läsa i boken "Djungelbarn". (Finns översatt till svenska på Bra Böckers förlag). Hennes familj korsade bokstavligt gränsen mellan västerländsk civilisation och urtid. Därför skulle man kunna säga att upptäcktsresandets tid inte är förbi och kanske aldrig kommer att ta slut, för trots att man idag kan se varenda decimeter genom satelliternas kameror, så finns det andra gränser att korsa.

Gränser som inte ligger utanför människan men innanför.
Om man bara tror...


Josephine

(40min över tiden, men det blev iaf något!)

Om att blogga

Jo!
jag tänkte det kanske vore bra att återkomma till detta med konsten att blogga... eftersom jag av en väninna i Sverige fick veta att hon inte hade tid att blogga. ok. låt oss se nu... vad ÄR egentligen att blogga?

Enligt hennes kommentar drar jag slutsatsen att de flesta anser att för att vara en riktig bloggare måste man skriva varje dag, minst. Och att en blogg är en dagbok.

Om detta vore sant så skulle min blogg vara stendöd och jag skulle aldrig ha några besökare, men det har jag, så då är det inte sant.

Jag har tagit till mig vad de flesta sa när jag började - att bloggen är personlig och att man får göra vad sjutton man vill med den. Om man har tid och lust och inte får ont i rygg och nacke kan man sitta hur mycket man vill framför datorn, men de förutsättningarna har inte jag. Och skriva och uppdatera en blogg varje dag för sakens egen skull blir efter ett tag ett frustrerande tvång som tar bort gnistan, åtminstonde min gnista.

Guillou klagade över "pladdriga" bloggar, nå, ingen tvingar honom att läsa dem. Vad synd det är om honom som inte har hittat de "opladdriga" för dem finns det massor av! Jag hoppas jag hör till de intressanta, i alla fall ibland... av några...

Till bloggandet hör inte bara att skriva (fotografera) och uppdatera den egna bloggen, ett lika stort nöje är ju att läsa andras bloggar! Och vad skönt det då blir med dem som inte skriver tjugo långa inlägg per vecka... för efter ett tag så har man ju plötsligt minst femtio olika bloggar man vill läsa då och då... och kommentera. Få är de bloggar jag läser där jag inte lämnar en kommentar. Det känns så självklart att jag får dåligt samvete om jag går från någon utan att skriva en hälsning för att visa att jag har läst... Det kanske är något jag måste jobba med?

För hur man än vrider på det hela - även om jag inte själv skriver något, börjar jag läsa några bloggar så har plötsligt en timme sprungit förbi!

Vilken tur(??) att jag inte har några barn ännu...
de skulle trötta och besvikna somna innan godnattsagan.

Jozzzz*

ps. Den bästa sidan för att kolla dina bloggar är http://www.bloglines.com/myblogs.

Andra bloggar om: blogga

Falsk dokumentär?

Nyligen var jag förbi filmhuset i Haag och plockade på mig lite foldrar om intressanta filmer. Filmhuset i Haag visar de lite mer alternativa filmerna som oftast görs utanför Hollywood. Där kunde man t.ex. se Josef Fares filmer varav de senaste "Cops" och "Zozo".

Denna gången blev jag nyfiken på filmen "China Blue" som gjordes förra året och som nu visas här. (Har den visats ännu i Sverige?) Jag älskar allt som har med Kina att göra, har läst massor med böcker m.m. så denna filmen kommer jag absolut att se!

Hemsidan till China Blue:http://www.teddybearfilms.com/chinablue

Döm då min förvåning när jag söker på internet och hittar denna kommentaren
under IMDb-sidan
-------------------------------
Fake, 24 August 2006

Author: Susan Jackson from United States

I am surprised that a "documentary" like China Blue can pass as a documentary and actually get funding (and then play on PBS). It is obvious that so many scenes in this fabricated and set up film are contrived, forged, and faked. The filmmaker Micha Peled ought to feel ridicule for telling the characters what to do and what to say. Furthermore, I watched a previous cut of this film a few years ago at Columbia University. What I noticed is that the story is the same, but one character is different: Jasmine has replaced a previous character, yet the script and narration is the same. What this means is that Peled extracted the dialogue from the original character (who was fired from the factory and he therefore lost his main subject), but imposed her dialogue on the new character named Jasmine. If Peled wanted to convey his ideological point of view, then he should have made a fictional film (and in many ways he did). His film lowers the standards of documentary film and also puts China's unfair labor abuses into a positive light because no one will trust him or his film. Therefore his film is dangerous to workers and activists who are trying everyday to organize. Instead, Peled paints a fake portrait. The editing is also contrived and made to seem like a strike happens. His film has so many flaws that I'm surprised none of the festival organizers have seen through it's obvious fabricated scenes. Don't trust this film, but still know that workers are exploited. A better title for this film is Contrived in China. Good luck, Peled, with your reputation as a documentary filmmaker.
------------------------------------------------------

Jo, på sätt och vis när jag läste om filmen först så undrade jag hur det varit möjligt för någon att kunna filma inne i en kinesisk jeans-fabrik överhuvudtaget... mutor?

Om det sedan är som Susan säger att mycket har arrangerats då kan det förklara en hel del. För min tanke då jag först läste om filmen var:

"Hur gick det för arbetarna som deltog i filmen? blev det repressalier efteråt? Inte kan fabriksägarna ha varit glada över att se hur deras produktion framställs i negativt ljus hos köparna?"

Tja, om du vet något mer så får du gärna kommentera!

Trevlig helg!
Josephine

ps. jag kom på att "Fahrenheit 9/11" utav Michael Moore ändå mer måste räknas som "falsk dokumentär" med denna kategoriseringen.


Andra bloggar om: film, dokumentär, China Blue

Nya mobilen

I samma veva som jag fixade nytt telefonabonnemang för Tele2
och fick en ny mobil, så slog sommarvädret till igen, vilket
gjorde att jag idag till sist inte kunde hålla mig borta från
stranden. (efter jobbet, släpandes med min extra långa speciala
golvmobbs-stång i aluminium)

Den fotograferade jag inte, men väl där prövade jag några till
av alla finesser den här makapären innesluter.

panorama

bl.a. panorama-pussel. Ta tre kort efter varandra och ett litet
miniprogram pusslar ihop dem. Men skarvarna syns väl mycket tycker jag... kanske funkar bättre mot en brokigare bakgrund som en stad eller en skog och inte en slät himmel och sandstrand?

porträtt

Eller porträtt i olika effekter - detta kallas för "sepia".
(jag kisar mot kvälls-solen)

Jordgubbs-t-shirten fick jag får några årtionden sen av min moster.
Den hänger med än...

*kram*
Josephine

Brugge igår

ok. detta blir kul (kanske) - jag har verkligen fortfarande massor att lära mig om min mobiltelefon-kamera. T.e.x. att det går att ta liiite större format än 160 x 120 pixlar!! *lol* Särskilt om fotografierna senare ska vara något att se på på internet...

folka
En liten miniparad av gamla bilar stod uppställda på "Het Zand" - ett av de större torgen som man kan parkera under i Brugge.

folka2

Hmmmm detta var en.... Wolksvagen tror jag - gammal sportmodell.

modell
Matchande top.

test

En cool hoj. Riktigt vacker. (Får man säga så om en custom-made Harley?)
Kameran har autofocus - enda anledning att bilderna blir suddiga måste vara dels den låga upplösningen (bara 120 x 160 som sagt var) och mina skakiga armar...

kyrkfönster

Inne i Sankt-Salvator-katedralen (Den helige räddaren?). Som med de flesta katolska kyrkor är denna rikligt dekorerad och då Brugge under medeltiden var en stad att räkna med (innan Holländarna skar av sjöfarten för dem och Amsterdam tog över) skänkte de rika köpmansfamiljerna stora summor till konstnärlig utsmyckning för sin själs räddning och en hel del för eget nöje... Kyrkan var medeltidens biosalong.

fönster

Här försökte jag zooma korsbäraren - syns han?

Beata

Den heliga Beata. Vad hon än gjorde (eller vägrade göra) fick hon sota dyrt för det. (ett svärd i hjärtat) De flesta kvinnor som tog sig ton blev aldrig helgonförklarade, de blev brända på bål som kätterskor istället.

spets

Flandern är berömt för spetsarna som knypplades här innan industrialismens tidevarv.

spets2


tapisseri

Vävda tapeter eller tapisserier var/är en av Belgiens specialiteter. Den som har läst Tracy Chevaliers bok "Kvinnan och enhörningen" får veta en hel del om tapisserivävning i Bryssel. Ett vanligare ord är gobelänger, efter den fabrik som fanns i Paris ägd av familjen Gobelin. Men den tillverkningen är ngt yngre, från år 1662.

Brugges mysiga kanaler

En av Brugges mysiga kanaler. Även här går turistbåtar men de är betydligt mindre än de som forsar fram i Amsterdam.

svan

Svanpar.

Vår Frukyrkan

I bakgrunden tornet till Vår Fru-kyrkan (dvs Maria). I de flesta av de gamla kvarteren finns nischer med en liten staty av Maria och Jesus-barnet.

skorstenar

Men det var den besynnerliga toppen av skorstenen jag ville visa. Ett till zoom-försök.

bästabild

Faktiskt tror jag detta blev den bästa bilden av dem allihop. Patrick avnjuter en öl brygd i Brugge.

Jag lovar större bilder nästa gång!

Josephine

Arboretum i slottsparken "Te Werve" - uppdaterad

träd1

Min favorit. En Sequoia. (tror jag)

träd2

För stor för min pyttekamera

träd3

Vacker krona! :-)

träd4

Dess bästa kompis!

träd5

Något sorts ympat hängbokträd, som ett grönt uterum.

träd6

Tillsammans utgör de en spectaculär syn!

träd7

Himlen sedd från en dunge med bokträd.

träd8

Kan någon säga mig vad detta är för ett träd??

träd9

Så här ser det ut på avstånd. Jag skulle tro det är ngn sorts Asiatisk lönn, men egentligen har jag ingen aning. Det kan lika gärna vara Amerikanskt...?? Vet någon?


Uppdatering - ok. nu har jag hittat trädet i min trädbok. Det är ett Tulpanträd! Klicka på de små bilderna till vänster. Trädet kommer från NordAmerika. Vad indianerna kallade det kan man fråga sig, namnet tyder på att det var invandrarna (Holländarna- "The Yankees") som fick hemlängtan när de såg blommorna...

Josephine - trädälskare (ifall nu någon skulle ha missat det ;-)

Andra bloggar om: arboretum, träd, park, skog

Turordning - skrivarcirkeln - September

skrivmaskin


ursäkta förseningen,
jag har haft annat i huvudet de senaste dagarna.

Här kommer den nya turordningen med länkar!

Först ut blir Annaa - ämne: "Min käraste släkting"

Manon

Mette

Excessa

Johannapanna

En liten tant

och jag.


Trevliga skrivartimmar!

Josephine

RSS 2.0