giraffen197

2005-12-13
14:55:21

Stroke?

Med risk för att verka lite smålöjlig kopierar jag härmed ett "kedje"-brev om stroke + en länk till en artikel. Kanske är det alla arbetstimmar hos di gamle... så många som har fått (och får) stroke, TIA och annat elände.

Kan vara bra att känna till
symptomen.

-------------------------------------------------
Det är tydligen inte alltid lätt att känna igen en stroke. Personen i fråga kan bete sig någorlunda normalt - ändå kan hon/han behöva komma inom läkarvård så fort som möjligt. Jag fick nyss ett kedjebrev om detta. Till skillnad från andra sådana brev, känns det här viktigt:

"En neurolog säger att om han får hand om en strokepatient inom 3 timmar kan han totalt häva effekten av stroken .... totalt! Han säger att det knepiga och svåra är att känna igen en stroke, få den diagnostiserad och få patienten till läkare inom 3 timmar. ATT KÄNNA IGEN EN STROKE.

Nu säger läkarna att alla kan lära sig känna igen en stroke genom att ställa tre enkla frågor:

1. * Be personen att LE.
2. * Be personen att LYFTA BÅDA ARMARNA.
3. * Be personen att SÄGA EN ENKEL MENING (sammanhängande) (t ex . . .Solen skiner idag).

Om personen har problem med någon av dessa uppgifter, ring genast 112 och beskriv symtomen.

En hjärtspecialist säger, att om alla som får detta e-mail skickar det till 10personer, kan du räkna med att åtminstone ett liv kommer att kunna räddas.

VAR EN VÄN OCH DELA DETTA MED SÅ MÅNGA VÄNNER SOM MÖJLIGT, du kan rädda deras liv."
Kommentarer:
2005-12-13 @ 16:39:41
#1: Anne-Maj

Jag fick en sån mejl av min kompis som hade drabbats av stroke. Om jag minns rätt var hon bara 35 år när hon fick det. Ofattbart. Hon är nästan 100% återställd.

2005-12-13 @ 20:04:57
#2: fille

Min arbetsförmedlare har problem med att le. Bör jag oroa mig?

2005-12-13 @ 20:41:52

Fille: ja man kan ju börja undra.... *grin*

Anne-Maj: vad skönt! (att hon nästan är frisk igen) samtidigt vad otäckt att drabbas av det överhuvudtaget! Författaren Roald Dahls hustru fick en stroke. Såg en underbar film om hur han ställde upp för henne tills hon var helt återställd igen. Kärlek!

2005-12-16 @ 09:52:06

Jag fick svar från en kollega, vars far drabbats av stroke två gånger - och klarat sig, pga att han snabbt kom till sjukhus!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: