Orhan Pamuk - kolumn av Ebru Umar i Holländska Metro

Såhär skriver kolumnisten Ebru Umar i Holländska Metro den 13:e oktober
------------------------------------------------------------------------

Landsförrädaren och hans nobelprisMan kan bli sur för mindre, Ohran Pamuk vinner Nobelpriset i litteratur. Vad ska nu alla de snygga killarna och tjejerna göra, de som i förra veckan prydde omslagen på alla tidningarna och var förstasides nyheter med sina igentejpade munnar? Deras Pavlov-reaktion var briljant. Du säger Turkiet, du säger "Fy Turkiet" (t.ex. ifråga om Armenien) och barn som inte har mer att göra med Turkiet än att de slösar bort sina pengar där, de står plötsligt allihop på Dam [Amsterdams centrum-torg] under den gemensamma nämnaren yttrandefrihet. Mera holländskt kan det inte bli.

Och så nu Pamuk. Sedan flera år en självklar nobelpristagare, men äntligen får han det också erkänt. Vad ni kommer att ångra er demonstration på Dam när ni har blivit äldre, tänkte jag. Men så mycket äldre behövde de inte bli. Jag är väldigt nyfiken på hur samma ungdomar nu kommer att manifestera sina missriktade nationalistiska känslor, nu när Ohran Pamuk, också kallad landsförrädare eftersom han inte förnekar folkmordet på Armenierna, äntligen kan hämta sitt pris. Demonstrera på Dam utan tejp över munnen.

Det är helt enkelt Korkat (ja, med stor bokstav) vad maskotinvandrarna från CDA [kristna konservativa] och PvdA [arbetarpartiet] har gjort. Här och var säga jatack och amen för att kunna få en, om än inte valbar [högt upp], plats på ett politiskt partis lista och sedan stenhårt förneka folkmordet på Armenierna i Turkiska tidningar. Hallå! Ni är inte valbara i Turkiet, de ser nog upp där. Vad tänkte ni på, Holländare läser inga Turkiska tidningar? Idioter. Förnekandet av ett mord, i vilken form som helst, har ingenting med yttrandefrihet att göra. Det har att göra med missriktade nationalistiska känslor.

I förra veckan fanns det i NRC.Next (tidningen som plockar prenumeranter från de andra PCM-tidningarna vilka nu blixtsnabbt kommer att förlora en väldigt massa prenumeranter genom att själva lansera en egen PCM-gratistidning)* en insändare från en elev på Erasmusgymnasiet i Rotterdam. Han, själv från en armenisk familj, tyckte det var synd att Turkar och Armenier inte pratade med varandra om frågan kring den Armeniska folkmordet. Också detta tyckte jag var rörande. [är hon ironisk här?] Skulle Tyska och Judiska ungdomar prata om Holocaust? Jag vet inte.

Vad jag däremot vet är att Holocaust förnekas bara av rasister. Och att ingen ställer ungdomarna på Dam tillrätta. Tvärtom, av ungdomar som har kapacitet att avsluta gymnasiet, studera och säga en redig mening på ren holländska istället för på bruten holländska, förväntas att de kan se objektivt på en fråga som de inte har någonting med att göra. Riktiga turkiska ungdomar som studerar i Turkiet kan också göra det. Och gör det. [De] tycker att man i en äkta demokrati måste kunna handskas med de svarta sidorna av sitt demokratiska förflutna. Stå bakom en Ohran Pamuk (och inte bara när han inte får nobelpriset) eller en Elif Shafak när det handlar om att göra reklam för Turkiet. Men detta gör det svårt för "Hollands Hopp", utbildade bikulturella ungdomar (vackert ord förresten) hjärnan nollställs och låter sig styras av felaktig nationalism.

Om det Armeniska folkmordet vet jag precis lika mycket som mina klasskamrater som gick ut Erasmusgymnasiet 1988. Med tanke på de demonstrerande ungdomarna på Dam har inte mycket förändrats. På grund av den här farsen skulle man nästan kunna rösta på PvdA eller CDA. Att ta med Ohran Pamuks "Istanbul" som obligatorisk litteratur tycks mig ett bättre val - också i medborgarkursen.(**)


* PCM -utgivare av flera större tidningar + ett bokförlag i Nederländerna
** motsvarande SFI - svenska för invandrare, i Nederländerna
---------------------------------------
OBS! Översättningen är gjord av en amatör utifrån eget intresse med hjälp av lexikon och kontakt med vänner, ingen kontakt har tagits med Metro eller Ebru Umar.

Josephine Anderson, Haag


Andra bloggar om: Orhan Pamuk, nobelpris, Turkiet, Nederländerna, Holland

Kommentarer
Postat av: Bengt O.

Hej - har läst din översättning och även originalkrönikan i Metro men saknar litet bakgrund. Kan du vara snäll och förklara vad som hänt:Vilka demonstrerade på Dam och mot (eller för?) vad? Vad har "maskotinvandrarna" (skall det vara ungefär "alibiinvandrarna"?) gjort - har de skrivit i turkiska tidningar?

Vore tacksam för din reaktion.

2006-10-14 @ 17:03:46
URL: http://www.karlsson.at/ordet.htm
Postat av: Josephine

Turkiska ungdomar demonstrerade, när folk tyckte att det var hemskt av turkarna att förneka folkmordet på armenierna. De demonstrerade då med igentejpade munnar som en protest mot att de inte fick säga "sin sanning". Jag översatte "troetelallochtonen" med "maskot-" eftersom det var det närmaste jag kunde komma meningen med att ha en invandrare på en parti-lista för syns skull för att locka även den väljargruppen i valet. (Det är snart parlamentsval i Nederländerna) - och just det - dessa turkisk-holländska personer som är i många fall födda och uppväxta i Holland, och officiellt heter "andra generationens invandrare" i Sverige, har alltså sagt en sak i holländska media enligt partilinjen och en helt annan i turkiska media! som om turkarna i Holland inte läser turkiska tidningar? (De flesta turkiska familjer som jag har städat hos har en parabol för att kunna se TV från Turkiet.)

2006-10-14 @ 18:29:17
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: frktjatlund

Tänk att det alltid finns så många "sanningar" i historien. Sanningen är att människor dödades för att de var armenier.

2006-10-15 @ 17:57:23
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Josephine

I Frankrike får du böter kanske t.o.m. fängelse om du påstår med fullt allvar att förintelsen under andra världskriget inte ägde rum eftersom det är en historisk händelse som bevisligen ägt rum. Genom en sådan lagstiftning vill man motverka en farlig historieförfalskning. Nationalsocialismen är tyvärr inte död, Le Pen, Vlaams belang - och andra nationalistiska rörelser växer sig allt starkare. Var finns motrörelserna? AFA kan man ju knappast räkna med då de hellre vill ställa till med kravaller än att inveckla sig politiskt...

2006-10-15 @ 21:50:01
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: EU-lag

Det gäller att uppdatera sig då och då...
Turkiet kan INTE skyllas för ngt folkmord i fortsättningen i enlighet med den nya lagen som är antagen april 2007!!!
Här kommer artikeln om den nya EU-lagen:
EU har äntligen fattat beslut om det så kallade armeniska folkmordsfrågan...och Turkiets fall. Det så kallade "armeniska folkmordet" kommer i fortsättningen att hamna UTANFÖR EU's DEFINITION av folkmord och det kommer dessutom INTE att kunna leda till rättsliga påföljder...vilket innebär att alla 27 EU-länder måste anpassa sina lagar efter EU-lagarna om vad som gäller som folkmord.
Eu definierar folkmord som det som hände
1.Judarna under andra världskriget,
2.Det som hände 800 000 Tutsier i Rwanda(Frankrikes inblandning med vapen, pengar och utbildning av HUTUER)
3.Samt det som hände i Yugoslavien på 90-talet.
Dessutom så KRÄVER EU att för att det i fortsättningen ska stämplas som folkmord måste ICC (International Criminal Court-Internationella Brottmålsdomstolen))tar ett JURIDISKT BESLUT om det.
Alltså det som hände under första världskriget i Ottomanska riket dvs Armeniers KONSPIRATION med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland i förhoppningen om att ha egen stat inom Ottomanska riket, räknas INTE som folkmord utan snarare som OTTOMANSKA RIKETS BEFRIELSEKRIG enl. den senaste EU-lagen som blev antagen april 2007.
Gratulerar Turkiet! Deras enorma insatser i historiebeskrivning har äntligen gett resultat.
Går att läsa mer om den nya EU-lagen i följande länk:
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece

2007-08-13 @ 09:25:02
Postat av: Josephine i Haag

EU-lag >
Om du inte talar om vem du är alternativt ger en blogg eller email-adress till mig tar jag bort din post inom en vecka. Jag tycker det är fegt att du inte vågar ge mig det. Vad är du rädd för?
Vad har du då att säga om alla de oskyldiga kristna som mördades och t.o.m. hängdes upp på kors under samma period? (läst i en artikel i en historiebeskrivning om vad som hände när Smyrna intogs, fråga mig inte var) Sanningen är att i krig dödas en herrans massa oskydliga civila människor på de mest barbariska vis! Människor som inte vill något annat än att överleva!
EU's ordkavalkader är bara en sorts siffer-räknare. Under ett visst antal kommer tydligen inte att räknas som folkmord, trots att "folk" dör.
Man kan bli trött för mindre.
:-(

2007-08-13 @ 17:13:00
URL: http://giraffen197.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0